• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare

Ser brevet konstigt ut? Läs på hemsidan 

Ledare: CMB:s roll har aldrig varit viktigare

Göteborgsregionen är i inledningen av sitt största utvecklingssprång i modern historia där staden skall växa med nära en tredjedel till 2035. Bostadsbristen är enormt stor, det råder brist på kontorslokaler med historiskt låga vakansnivåer och trycket på lager- och logistiklokaler har aldrig varit större. Parallellt med allt detta ska det Västsvenska paketet genomföras. Nu gäller det att alla hjälps åt om vi ska lyckas.

Läs Mariette Hilmerssons ledare

Nudging för samhällsbyggare

Glöm inte att anmäla dig till CMB:s Strategidag 15 november! Nurit Nobel, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och vd för företaget Impactually kommer att starta med att berätta vad nudging är och hur det används. Därefter kommer Kristin Lundmark, hållbarhetschef på Wästbygg, berätta om hur de använt sig av nudging bland annat ute på sina byggarbetsplatser. I workshopgrupper tar vi sedan fram idéer och förslag på hur nudging kan användas för att utveckla ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Program och anmälan

Riksväg blir torg när höghastighetståg tar fart

Den 26 oktober håller Framtidens Samhällsbyggare omgång 4 sitt avslutande idéseminarium. Då får vi chansen att se in en framtid där höghastighetsjärnvägen förmått Borås stad att bryta infrastrukturbarriärer, skapa en stad anpassad för fotgängare och knyta ihop stadsdelarna via en ny stadspark. Vi utlovar en fartfylld eftermiddag där de unga samhällsbyggarna delar med sig av sina erfarenheter från sitt traineeår. Det finns några enstaka platser kvar så först till kvarn gäller!

Anmäl dig till Kristin Östling

Info om seminariet

Tack alla som ville fira med oss!

Med både skratt och allvar har nu CMB blivit ordentligt firat på sin 20-årsdag. Med nästan 100 personer på anmälningslistan blev det fullt hus och hög stämning.

Se bildkollage från jubileumsfesten

”Ska man göra skillnad så får man ta full satsning framåt”

Att gå i bräschen och följ sin egen övertygelse är enligt Joachim Hallengren, vd Bonava, inte enkelt, men det är den enda vägen att gå om man vill åstadkomma förändring. Under en gästföreläsning om ledarskap för studenter på Chalmers berättade Joachim om sina 25 år ”vid frontlinjen” och om vikten av att ha sina värderingar klara för sig  när det blåser. På CMB:s Youtubekanal ”CMB filmer” kan du se både en kortversion och hela föredraget.

Till CMB på Youtube

Kan aktörsinvolverad planering ge effektivare byggprocesser?

Byggbranschen brottas med tighta tidplaner och budgetar som sällan håller. Ett sätt att få med alla parter i produktionsprocessen, och få en tydlig förankring, är att ta med dem i planeringen. Se filmintervju med Chalmersforskare  Mikael Viklund Tallgren från CMB:s Bygglunch i oktober.

Till filmer med mera

Stort intresse för projektledarens vardag

Intresset bland studenterna att få följa en projektledare i det dagliga arbetet fortsätter att vara stort. Anmälningarna till satsningen ”Skugga en projektledare”, där en internationell och en svensk student från masterprogrammet DCPM (Design and Construction Project Management) söker tillsammans, har kommit in i en jämn ström. Nu följer arbetet med att matcha studenter med projektledare från CMB:s partnerföretag. Det finns fortfarande plats för några fler studenter och projektledare!

Läs mer här

Vad är nyttan med BIM?

Frågan har vi ställt till representanter för sex företag och organisationer som idag arbetar aktivt med BIM. Till vår hjälp har vi tagit Linda Strind, Förvaltningsstrategi AB, som här presenterar företagens tankar, idéer, slutsatser och tips.

Mer om affärsnyttor med BIM

Rapport från CMB:s grupper

Nu har alla CMB:s grupper  hunnit ha sina första träffar efter sommaren och de nya grupperna som är under uppbyggnad börjar ta form. Här är ett axplock av allt som händer just nu.

Det händer i grupperna

Ny forskning inom bygglogistik och produktivitet

Två nya forskningsprojekt har beviljats stöd genom CMB. Det ena handlar om metodutveckling för att kunna göra årligen återkommande produktivitetsstudier i byggsektorn. Det andra projektet berör förutsättningar för effektiv och hållbar bygglogistik till byggplatser genom nya typer av samverkansformer.

Läs mer om projekten

Fullsatta seminarier på Business Arena

Båda fördjupningsseminarierna som ”Akademin i samverkan”, där CMB och Chalmers har en drivande roll, arrangerade under Business Arena i Stockholm i september blev fullsatta. Ämnet social hållbarhet engagerade och publiken hade gott om både kommentarer och frågor till föreläsare och paneldeltagare.

Se bilder från Business Arena Stockholm

Utmaning för nya masterstudenter: ”Bygg nytt i Gamlestaden”

CMB välkomnade årets nya studenter i mastersprogrammet DCPM  med en eftermiddag på Lindholmen. Där fick de bland annat träffa tidigare DCPM-studenter, höra om stadens utveckling på Älvrummet, samt träffa representanter från JM, som både berättade om sin verksamhet och satte studenterna i arbete med en uppgift kring ett nybyggnadsprojekt i Gamlestaden. Vi tackar Martin Svahn, Alexander Liljenhed och Marcus Bredberg på JM för deras engagemang!

Mentorprogrammet 2018/2019 igång

CMB:s Mentorprogram inledes i veckan med en första gemensam träff här på Chalmers. Alla mentorer och studenter fick nu äntligen träffas och gavs möjlighet att både presentera sig själva och tillsammans diskutera sina förväntningar på den kommande mentorskapsperioden.

Läs mer

Nya traineernas utmaning: Multifunktionella stadsdelar

I september startar den femte omgången av traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare. 14 traineer står redo att anta nya utmaningar – den här gången med extra fokus på multifunktionella fastigheter och stadsdelar.

Läs mer om caset