Vi bygger 1 procent effektivare varje år

Publicerad den 6 december 2019

I en studie som publiceras inom kort visar Christian Koch, Professor i byggproduktionsledning vid Chalmers, att projektproduktiviteten i svenskt byggande har ökat med 3,9 procent sedan 2014, det vill säga en ökning med nära en procent per år.

Läs mer

Kan man spela sig till en AI-strategi?

Publicerad den 15 november 2019

“AI är en ledarfråga – inte en teknikfråga”. “Inför obligatorisk AI-utbildning i alla grundutbildningar på Chalmers”. ” Skapa en hub där branschen kan dela data som alla kan ha nytta av”. Det var några av de förslag som framkom under CMB:s Strategidag 2019. Hur lägger man upp en strategi för AI? På CMB.s workshop tog ca […]

Läs mer

Guldhusvinnare Årets unga VD 2019

Publicerad den 12 november 2019

När Fastighetsnytt delade ut utmärkelsen Årets Unga VD gick priset till 2018 års Guldhusvinnare, Petter Bengtsson, Zynka Group. Roligt att fler ser Petters potential, tycker vi och gratulerar varmt!

Läs mer

Partnering i stora projekt - Lisebergs hotell och vattenpark

Publicerad den 30 oktober 2019

Vid CMB:s frukostseminarium i oktober berättade Thomas Sjöstrand, VD Lisebergs Jubileumsprojekt, och Torleif Harrysson, affärschef på NCC, om projektet från idé till genomförande med partnering.

Läs mer

CMB tipsar: A Working Lab – en digital labbänk för framtidens fastighetstjänster

Publicerad den 30 oktober 2019

I kontorshuset ”A Working Lab” på Chalmersområdet vid Johanneberg Science Park testas nya idéer med byggnaden som labbänk - men hur digitalt är egentligen huset, och vem får vara med och utforska möjligheterna? Vad betyder egentligen digitaliseringen för fastighetsbranschen? Och hur kan digitala tvillingar utveckla våra städer? Vad händer nu och vilka möjligheter och utmaningar väntar?

 

Till anmälan

Lilla Bommen - en multifunktionell stadsdel

Publicerad den 25 oktober 2019

Under ett Idéseminarium med lika delar humor och allvar presenterade Framtidens Samhällsbyggare omgång 5 sitt casearbete om Lilla Bommen.

Läs mer

Ledare: Låt revolutionen börja!

Publicerad den 7 oktober 2019

... Jag skulle vilja leka med tanken: vad skulle det innebära om vi drog gränsen här och nu i vår bransch i Sverige? Finns det affärsmodeller och produktionsmetoder som stödjer att vi verkligen skulle klara av att dra gränsen? Jag är imponerad av Greta, för henne handlar det inte om kompromisser, för henne är det svart eller vitt. Vill vi ha en framtida planet att leva på… eller inte? Det handlar inte om att minska miljöpåverkan utan om att stoppa miljöpåverkan, kompromisslöst.

Läs mer

Så här söker du forskningsmedel hos CMB

Publicerad den 7 oktober 2019

Att ansöka om medel från CMB är enkelt och för de projekt som beviljas medel erbjuds även stöd i form av branschkunniga referensgrupper, koncept för populärvetenskapliga rapporter samt frukost- och lunchseminarier.

Läs mer

Strategier för AI – vad behöver göras?

Publicerad den 4 oktober 2019

Under vårens Ledarskapsdag fick ni som deltog svara på ett antal frågor om er kunskapsnivå och inställning till AI. Nu tar vi era tankar och idéer vidare och lägger upp strategierna.

Läs mer

Vad sker i CMB:s grupper?

Publicerad den 3 oktober 2019

Presentation av Bygg 4.0 och Brf Viva på agendan i CMB:s grupper.

Läs mer