• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare

Ser brevet konstigt ut? Läs på hemsidan 

Ledare: CMB:s uppväxling en nödvändig anpassning

"Vi måste bli bättre på att möta utvecklingen och svara upp mot behovet av ledarskapskompetens genom att arbeta aktivt med forskning, utveckling och utbildning".
Peter  Hårte, biträdande affärsområdeschef, Bygg Norden på Peab är ny in i CMB:s styrelse. Läs om hans syn på det kommande styrelsearbetet, de viktigaste managementfrågorna och om CMB:s roll.

Läs hela ledaren »

Nu kör vi!

På kort tid har över 70 procent av CMB:s partnerföretag meddelat att de står bakom initiativet att  finansiera forskning med 5 miljoner per år i fem år. I september kunde därför styrelsen meddela att CMB:s planerade uppväxling blir verklighet!

Mer information om uppväxlingen »

Vi har flyttat

Tillsammans med hela institutionen har vi bytt adress. Nu sitter vi i nyrenoverade, fräscha lokaler på Sven Hultins gata 6. Flytten gick alltså inte så långt, bara till ”gamla Arkitektur”, men förändringen är desto större eftersom vi sedan i våras tillhör en ny institution. Kom gärna upp och hälsa på oss!

Mer om den nya institutionen »

Strategidagen 2017: Forskning och innovation till praktisk nytta

Det är temat för CMB:s Strategidag 2017. Den 22 november träffas representanter från samhällsbyggnadssektorn, forskare och innovatörer på Chalmers teknikpark. Målet är att tillsammans definiera utmaningarna och hitta vägar för att göra forskningsresultat och innovationer till verkstad.

Inbjudan kommer att skickas ut inom kort så håll utkik på webb, mejl och på CMB:s LinkedIn-sida.

Framtidskoncernen ny partner i CMB

Sedan tidigare har vi haft glädjen att ha Framtiden Byggutveckling med i vårt samarbete, men nu vidgas Göteborgs Stads engagemang i CMB genom att Framtidenkoncernen går in som partner – välkomna! En längre presentation av företaget kommer att publiceras på vår webb framöver.

Se samhällsbyggandet ur en trainees ögon

Välkommen till traineeprogrammets avslutande idéseminarium på Auktionsverket Kulturarena den 27 oktober. Under 14 månader har traineerna i Framtidens Samhällsbyggare iakttagit och deltagit i samhällsbyggandet i Göteborg. Det har gett dem många spännande tankar och idéer om  hur sektorn egentligen jobbar tillsammans och hur man gemensamt bör tackla utmaningarna.

Det här vill jag anmäla mig till »

Stöd våra studenter - låt dem skugga er projektledare

Förra året startade vi på CMB det vi kallade ”skugga en projektledare”. I vår utvecklar vi initiativet och kommer att erbjuda samtliga internationella studenter i DCPM att, i par med en svensk student, få möjlighet att delta i skuggningen.

Vad intressant »

Digitaliseringens möjligheter

Vilka framtida nya möjligheter kan digitaliseringen skapa för aktörerna inom samhällsbyggnad? Denna fråga vill ett forskarteam vid Chalmers försöka hitta svaren på i en ny CMB-finansierad studie. I ett första steg kommer forskarna att göra en noggrann kartläggning av teknologiska, affärsmässiga och samhälleliga trender kopplade till byggindustrin. Kartläggningen kommer sedan användas för en framtidsspaning tillsammans med ett antal aktörer från industrin.

Läs mer »

Traineernas utmaning: framtidens järnväg

Nu har årets traineer i Framtidens samhällsbyggare fått sitt case. Värd för caset är Trafikverket och det blir ett högaktuellt ämne rörande framtidens järnväg och hur vi bör nyttja den stadsutveckling som ny infrastruktur ger möjlighet till. Mer precist ska traineerna ta sig an hur alternativa stationslägen kan utveckla staden.

Mer om caset »

Forskningens perspektiv väckte intresse på Business Arena

Forska om social bostadspolitik och rörlighet på bostadsmarknaden! Det var besökarnas budskap på Business Arena i Stockholm. Under benämningen Akademin i samverkan har vi tillsammans med KTH i Stockholm, LTH i Lund och Malmö Högskola deltagit på Business Arena både i Göteborg, Malmö och nu i Stockholm under 2017.

Bilder från Business Arena »

Ett tack till Esbjörn Henricson

Nästa år firar CMB 20 år.  En av personerna som var med när det hela startade, Esbjörn Henricson, gick dessvärre bort nu i september och fick inte uppleva jubileumsåret. Här berättar hans vän och kollega Torsten Fribert hur CMB blev till.

Läs mer »

Möt vår nya ordförande i forskningsutskottet

”Det är viktigt att CMB som en gemensam kraft kan visa upp en tydlig vision för sektorns framtid och för att kunna göra den resan behövs forskning. Vi lever idag i ständig förändring. Många av våra system är inte uppbyggda för det och därför behöver vi ta fram nya verktyg.”

Intervju med Christina Claeson Jonsson »

Spinn-off från Strategidagen: Ny kurs ska ge utlandsfödda jobb

Under CMB:s Strategidag förra året diskuterades hur vi gemensamt kan bli bättre på att nyttja den resurs som  utlandsfödda med utbildning och erfarenhet inom samhälls­byggnads­området utgör. Ett förslag var att skapa en kompletterande utbildning – nu finns den!

Läs mer »

Välkomna till CMB – Klövern

"CMB gör ett bra arbete som vi vill stödja. Dels vill vi naturligtvis vara en del av det växande nätverket, men vi ser även ett stort behov av utveckling av management i branschen. Där kan CMB göra skillnad!"

Intervju med Göran Joneskär »