Publicerad den 20 oktober 2023

Cmb fyller 25 år!

Cmb firar 25 år av forskning och samarbete inom samhällsbyggnadssektorn. Jubileet är en påminnelse om det halva sekel av insatser, sammanhållning och kontinuerlig utveckling som gjort oss till ett betydande nätverk.

– 25 år är en fantastisk ålder att fira, både som individ och som organisation. Själv är jag något äldre än 25, så jag får nöja mig med att fira tillsammans med cmb, säger Carina Bohm, vd på cmb och skrattar lite. Skämt åsido, när jag tittar på vad som har uppnåtts under dessa 25 år så känner jag en djup stolthet över att vara en del av en unik och mycket effektiv organisation, en prakademi som arbetar vid gränsen mellan praktik och akademi, där möjligheter finns att med evidens påverka framtiden.

Malin Sörensen, ny kommunikatör på cmb, ställer frågan till Carina Bohm: Hur började allt och vad har uppnåtts under dessa 25 år?

Stiftades i mars 1998 av fyra visionärer

Cmb grundades i mars 1998 genom insatserna från fyra framstående visionärer: Göran Wendel (Bostads AB Poseidon), Leif Gustavsson (VBK Konsulterande ingenjörer), Hans Kjellberg (Göteborgs byggmästarförening) och Bengt Wolffram (Vägverket). Visionen var att bygga broar mellan forskning och praktik inom byggsektorn.

Bidrag till forskningen

Under dessa 25 år har cmb finansierat fler än 63 forskningsprojekt och stöttat forskning med ungefär 61 miljoner kronor. Dessutom har cmb spelat en avgörande roll genom att skapa en professur.

Mångsidiga kunskapsgrupper

Cmb har utvecklat en mängd kunskapsgrupper som är inriktade på olika aspekter av samhällsbyggande. Den äldsta av dessa är Stadsutvecklingsgruppen, medan Klimatledarskap är idag den största gruppen.

Från 4 till 70

Cmb har vuxit genom åren, från att ha startat med endast fyra företag som grundpelare till att idag inkludera ca 70 organisationer som aktivt samarbetar och delar sin kunskap.

Utmärkelser

Sedan 2004 har cmb delat ut Guldhuset, och över åren har vi stöttat studenters examensarbeten med cirka 500 000 kronor.

Nätverk och aktiviteter

Cmb har organiserat 25 ledarskapsdagar, över 450 luncher och frukostmöten genom åren och varje år har cmb ca 3050 aktiva medlemmar i vårt nätverk.

– Det är en ära att få vara med och utveckla en så unik och välfungerande verksamhet som cmb, säger Joakim Forsemalm, FoU-ansvarig på cmb. Det kommer och går dedikerade och kloka personer i våra kunskapsgrupper, samma sak förstås med alla forskare som vi finansierat genom åren, men det spelar inte så stor roll eftersom fundamentet i verksamheten - kunskapsmötet - är så ramstarkt. Det finns hur mycket roligt som helst att göra framöver och hjälpen vi har av styrelse och styrgrupp är fantastisk!

– Vi står inför så många utmaningar att både management och ledarskap behöver förändras i grunden för att vara konkurrenskraftiga både nu och i framtiden. När vi kan uppnå det genom nätverkande, reflektion och lärande från varandra blir vi betydligt starkare. Jag ser cmb som ett livslångt ledarskapsprogram där vi har möjlighet att utveckla våra kunskaper och initiera ny forskning för att skapa ännu bättre möjligheter. Det nära samarbetet med Chalmers och hur vi tillsammans arbetar för att rusta nästa generations ledare med starka verktyg är otroligt inspirerande. Slutligen, en stor eloge till de som en gång tog initiativet till något som många i dag ser på med avund. Grattis till oss!