Publicerad den 3 november 2021

Ny seminarieserie i skarven mellan forskning och praktik

Nu startar CMB en ny seminarieserie tillsammans med nätverket Managing Big Cities (MBC) vid Göteborgs universitet. Fokus kommer att vara samtal kring olika teman och begrepp inom planering, byggnation och förvaltning av stadsdelar och fastigheter. 

”En timme prakademi” (på engelska ”The pracademic hour”), som serien kallas, är en digital lunch i gränslandet mellan forskning och praktik och kommer att ha formen av ett digitalt möte varannan onsdag med start den 24/11. 

– Det är en stor fördel att vi nu verkligen lärt oss att mötas digitalt! Det gör att vi kan engagera forskare och praktiker som finns i olika delar av landet, eller för den delen i olika delar av världen, till öppna samtal med varandra. Upplägget är enkelt: man äter sin lunch, lyssnar och engagerar sig i den grad man vill i samtalet, beskriver Joakim Forsemalm, utvecklingsledare på CMB. 

Kostnadsfria seminarier via Zoom 

Seminarierna kommer att vara kostnadsfria och öppna för alla och kommer att genföras via Zoom. 

– Det är väldigt roligt att vi gör detta tillsammans med MBC. Vi vill bredda våra samverkansytor och varför inte börja med de plattformar och nätverk som finns närmast oss! fortsätter Joakim Forsemalm. 

MBC samlar några av landets främsta forskare inom organisering och management av städer och CMB har finansierat flera forskningsprojekt där forskare från MBC medverkat. 

Formen för seminarier kommer att variera och likaså ämnena. Det kan röra sig om en aktuell samhällsfråga, ett viktigt begrepp som fördjupas och förklaras eller ett projekt som diskuteras. Vem som helst som är verksam inom samhällsbyggnadssektorn och i forskarvärlden kan få möjlighet att berätta om något de vill ha konstruktiva inspel kring så återkom gärna till oss med förslag på teman. 

Praktik + Akademi = prakademi! 

Seminarierna kommer att återkomma varannan onsdag, med start 24/11 och det blir två seminarier innan jul. Första begreppet att diskuteras blir evidens, där Morten Sager, som driver Göteborgs universitets mastersprogram i evidensbasering, kommer att vara presentatör. Efterföljande tillfälle kommer handla om tid och ekologiska förändringar, då pratar Claudio Coletta, professor i sociologi och socialforskning vid University of Bologna. 

Samtalen leds omväxlande av CMB och MBC. 

Prenumerera på inbjudningar till kommande program 

Du hittar teman för de kommande seminarierna under kommande öppna aktiviteter.

Du som vill följa seminarierna och få zoom-länkar till dessa klickar vidare här.