Publicerad den 20 juni 2022

Ledare: Till glömskans lov!

Att ha ett minne som en elefant och kunna komma ihåg fakta, minnas namn och ha järnkoll på allt som lagts in i kalendern är egenskaper som ofta lovordas. Vi avundas människor som har gott minne och ser dem som kloka och insiktsfulla. Men är inte ibland det allra klokaste vi kan göra – att inte minnas!? 

Nu kommer snart en tid på året som de allra flesta av oss längtar mycket efter – semestern! Efter en arbetsintensiv vår får vi äntligen chansen att ägna oss åt vänner, familj, husdjur, sommarhus, båtar och trädgårdar – och för några veckor få göra just det – glömma bort jobbet och alla krav. Få en chans att tömma skallen och inte behöva hålla flera bollar i luften samtidigt. 

Vi har alla en mycket speciell tid bakom oss med en pandemi som i ett slag förändrade stora delar av våra liv. Vi lärde oss på rekordfart allt om hur mRNA-vaccin fungerar, skillnaden i hur man skapar workshopgrupper i Teams och Zoom och exakt hur länge man behöver stå ut med smärta och rinnande ögon och näsa för att få rättvisande resultat av ett covid-test. 

Men nu står vi plötsligt där och sjunger med i publikhavet på en konsert igen, trängs i kön för att barnen ska få åka Farfars bilar en gång till och kramar om en kollega vid en Bygglunch på CMB. Och även om vi har pandemin i färskt minne så börjar just den där påtvingade isoleringen redan blekna i minnet och vi tänker, var det så sent som i våras de sista restriktionerna hävdes!? Det var länge sedan man hörde något om den där Tegnell – undrar vad han gör nu för tiden när han inte håller presskonferenser? 

 Och visst kan glömska vara ett bra verktyg att ta till i svåra situationer – inte minst i den politiska världen. Att för det allmännas bästa helt enkelt ”glömma bort” att man i november med emfas sagt ”Det blir ingen ansökan om något Nato-medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering” och sedan ett halvår senare göra en historisk helomvändning och lämna in en ansökan tillsammans med Finland. ”Det är nog glömt på valdagen”, eller vad tror ni att Peter Hultqvist tänker i sin hängmatta i sommar? 

 Själv tröstar jag mig med en krönika av journalisten och författaren Johan Rapp, där han menar att glömska rent av kan vara ett tecken på intelligens. Att vår hjärnas förmåga att sortera bort ovidkommande detaljer till förmån för mer relevanta övergripande insikter ofta varit vägen till framgång för oss människor. Det resonemanget tar jag till mig helhjärtat och tänker – medan jag lägger mig i min solvarma hammock och låter resten av världen glömmas bort för en stund – nu ska jag jobba på min intelligens en stund! 

Ha en skön sommar – och innan du går helt in i semesterglömskan – kika igenom CMB:s aktiviteter i höst och skriv in i kalendern redan nu! 

// Kristin Östling, marknads- och kommunikationschef CMB