• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare

Ser brevet konstigt ut? Läs på hemsidan 

Ledare: Vad är bra ledarskap?

"Mitt mål är att vi tillsammans ska skapa en stark forskargrupp som kan samverka kring aktuell forskning med avseende på bl a management- och ledarskapsfrågor, digitalisering inom projekt- och produktionsledning inom samhällsbyggnadsteknik. Att vår forskning ska bidraga till en framtid som resulterar i effektivare processer, sunda produkter och ett mer hållbart samhälle."

Läs Caroline Ingelhammars ledare 

God jul och gott nytt år!

2018 var året då CMB firade 20 år genom att ge ut en bok om ledarskapets förändring sedan slutet av 90-talet, ta fram en filmtrailer ihop med bokens författare Carina Lindberg Glavå, arrangera 3 gästföreläsningar med tidigare Guldhusvinnare och fira loss med över hundra av er som är aktiva i CMB under vår jubileumsfest.

Inför 2019 ser vi fram emot ännu mer febril aktivitet i våra tematiska grupper då hela fyra nya är under uppbyggnad inom innovation, byggandets logistik, agila arbetssätt och partnering. Dessutom har kommunikationsgruppen startat upp ett eget fördjupningsområde kring hur kommunikation kan hjälpa till att effektivisera våra byggprocesser.

Vi önskar er alla en god jul och ett härligt nyårsfirande så ses vi igen den 7 januari 2019!

Invandrad talang - så attraherar och behåller du den

Magnus Berg och Mouddar Kouli har sedan starten av flyktingvågen 2015 arbetat med svenska chefer för att bygga upp den kulturförståelse som behövs för att attrahera och behålla invandrad talang. Vid CMB:s bygglunch i december gav Magnus konkreta tips och verktyg till besökarna.

Filmintervju och mer material

Byggcheferna ny partner i CMB

Sedan den 1 december är Byggcheferna partner i CMB. Vi fick en pratstund med organisationens ordförande, Kajsa Hessel:

”Både Byggcheferna och CMB vill skapa förändring till det bättre genom att få branschens olika aktörer att gå samman kring viktiga frågor, CMB genom forskare och företag och Byggcheferna genom chefer. Vi borde ha blivit partner för längesen om du frågar mig!”

Till intervjun med Kajsa Hessel

Dags att nominera till Guldhuset

Med Guldhuset vill vi lyfta fram unga framgångsrika ledare i samhällsbyggnadssektorn. Passa på att nominera din kollega eller chef och visa att just din organisation har de bästa ledarna. Och kom ihåg att en ledare inte behöver vara chef! I våra ögon är man dessutom ung tills man fyller 40 så alla födda 1979 och senare kan nomineras.

Läs mer och nominera till Guldhuset här 

12 partner låter sig skuggas

Nu är matchningen för vårens "Skugga en projektledare" klar. Totalt kommer 27 studenter och 13 projektledare att träffas under januari och mars 2019.

Vilka företag deltar?

Strategidag om nudgning för samhällsbyggare

Strategidagen 2019 bjöd på många glada skratt, men även på igenkänning och nya insikter. Vi fick in många kreativa förslag på hur nudging kan användas för att effektivisera arbetet i projekt och vi arbetar just nu med att sammanställa materialet. I början av det nya året kommer vi att skicka ut en sammanfattning till alla som deltog och tills dess kan du se vad några av grupperna pratade om i en kort film och bläddra bland bilderna i galleriet från dagen.

Film och bilder från Strategidagen

VR-modell ersätter ritning på bygget

Under en välbesökt Bygglunch i november fick besökarna chansen att testa ett nytt  VR-gränssnitt, där yrkesarbetare och arbetsledare själva fått skapa sina egna produktionsanpassade vyer genom att måttsätta och ta fram information från BIM-modellen. Bakom tekniker står Chalmersforskarna Mikael Johansson och Mattias Roupé.

Till mer info och forskningsrapporten som pdf

Tre nya forskningsprojekt

Tre nya forskningsprojekt, med stöd från CMB, kommer att startas upp under våren. Det blev resultatet av forskningsutskottets möte i november då tre ansökningar, motsvarande totalt strax under 2 miljoner kronor, beviljades medel.

Vilka är projekten?

Du följer väl CMB på LinkedIn?

Vill du ha bättre kolla på vad som händer i CMB? på LinkedIn publicerar vi filmer, intervjuer, startar diskussioner om aktuella ämnen med mera.

Följ oss gärna här

Nytt från grupperna

Under hösten har CMB:s grupper både omformats och nyformats. Några av grupperna kommer under våren att bjuda in fler representanter från våra partner att delta i diskussioner, workshops och erfarenhetsutbyten. Är du intresserad av att engagera dig i något område så tveka inte att höra av dig!

Här berättar vi mer

Offentlig fastighetsförvaltning i förändring

Vilka organisatoriska omställningar behöver offentliga fastighetsförvaltare göra för att möta aktuella utmaningar så som krav på energieffektivitet? Se filmintervju med forskare Ingrid Svensson från CMB:s frukostseminarium i december.

Till film, presentation med mera

”Gör dina medarbetare till stjärnor”

Helena Hed, vd Swecos projektledare och tidigare vinnare av CMB:s ledarskapspris Guldhuset, gästföreläste för Chalmersstudenter om ledarskap och företagskultur i början av december.

”Se till att dina kunder och alla som du arbetar med i ett projekt får de bästa förutsättningarna för att lyckas – för då kommer du också att lyckas!”

Se några av höjdpunkterna i Helenas föredrag

Sök till Framtidens samhällsbyggare i februari

Tjänsterna för omgång 6 av traineeprogrammet (start sep 2019) kommer att annonseras ut under perioden 11 februari till 8 mars 2019. Tillhör du något av CMB:s partnerföretag och ännu inte anmält intresse att delta i nästa omgång så finns det fortfarande tid att komma med!

Framtidens samhällsbyggare på VARM-mässan

Ledningssystem för medborgardialoger

Under CMB:s frukostseminarium i november presenterade Lisa Andersson och Marcus Jahnke från RISE Stadsutveckling sin studie och presenterade ett förslag på en modell för ett dialogledningssystem för ökad legitimitet och kvalitetssäkring.

Film och bilder finns här

Riksväg blir torg när höghastighetstågen tar fart

För ett drygt år sedan fick traineerna i Framtidens samhällsbyggare omgång 4 två uppdrag, ett från Trafikverket och ett från CMB: ”Identifiera hur positiv stadsutveckling kan uppnås om en ny station för höghastighetsbanan placeras i ett centrumnära respektive externt läge i Borås” och ”Utmana samhällsbyggnadsbranschen och visa på nya, okonventionella metoder – och hur vi kan samverka bättre!”

Till bilder och caserapport