Publicerad den 7 december 2022

Första cmb fokus: om sund och lönsam projektkultur

Nedan några av de fina omdömen som vi fått in efter första omgången av "cmb fokus" – tack alla som deltog, både digitalt och på plats, och gjorde denna eftermiddag till en succé!
“Bra arrangerat och bra genomfört. Intressant och lärorikt. Gav helt klart mersmak!”
“Tack cmb för en bra dag. Jag uppskattar att det fanns tid att nätverka och tid att skapa nya kontakter men också lära mig mer om ett högaktuellt ämne.”
“Tack för en bra dag. Min bordsgranne från samtalen kommer hit till oss på företaget nästa vecka. Förhoppningsvis nya gemensamma projekt på gång!”
“Bra arrangemang som väckte många tankar - återkommer om förslag på grupp och forskning. Väldigt bra dag helt enkelt.” 

Eftermiddagen den 30 november bjöd cmb tillsammans med Boverket och IQ Samhällsbyggnad in till en direktsänd diskussion kring hur samhällsbyggnadssektorn kan kraftsamla kring projektkultur för att få alla aktörer i byggprocessen att ta ansvar för helheten och slutresultatet.

Praktiskt exempel gav inspiration

Företaget Akuro, tillsammans med Vasakronan och Peab, presenterade och berättade hur de lyckats lyfta sitt projektkulturarbete till nya höjder inom projektet Platinan i Göteborg – med fantastiska resultat på både trivsel och produktivitet. 

– Samarbetet med Boverket och IQ Samhällsbyggnad i frågan kring projektkultur har varit en både lång och utvecklande resa, säger Carina Bohm, vd på cmb. Den här dagen har känts extra intressant för cmb när vi nu tillsammans har kunnat lansera en handledning och upphandlingskriterier med syfte att stärka en sund projektkultur. När representanter för samhällsbyggnadssektorn sluter upp till bra samtal och vi får ta del av några av våra partnerföretags resa när de skapat en mycket god projektkultur känner man sig extra stolt. 

Upphandlingskriterier ett steg på vägen

Efter denna presentation följde en paneldiskussion med representanter för Boverket, IQ Samhällsbyggnad, Upphandlingsmyndigheten, Byggherrarna samt forskarvärlden. Upphandlings­myndighetens nya kriterier för aktörer i branschen som strategiskt vill arbeta för en god projektkultur presenterades tillsammans med en beskrivning av den kompletterande vägledning som Boverket arbetat fram och som beskriver hur god projektkultur skapas i praktiken. 

– Vi ser fram emot nästa steg på den här resan, där det talas om flera olika delar som exempelvis en ny kunskapsgrupp, nya forskningsprojekt m.m., säger Carina Bohm. Vi får se vart det leder och vilka kontakter som knöts hos oss här idag, men som sagt – vi ser fram emot fortsättningen! 

Bilder och film från cmb fokus

Prenumerera gärna på vår Youtubekanal för att inte missa de aktiviteter som sänds digitalt!