Publicerad den 16 december 2021

Ledare och årskrönika 

Att skriva årskrönika över det gångna året – rolig uppgift likväl som viktig och reflekterande och i mitt fall lite framåtblickande. Min resa på CMB smygstartade i februari månad, en mjukstart där jag fick chans att lära mig massor innan det var dags för takeoff den 1 juni 2021. Takeoff är starten på en resa, jag ska reflektera lite över CMBs resa, eller resor, under 2021 med en landning i 2022.  

CMB har som alla andra och tillsammans med alla gjort en resa tillbaka till någon form av normalitet eller kanske det nya normala. Efter mer än ett år av anpassningar, omställningar, digitalisering, distans och social abstinens, släppte våra restriktioner och vi laddade upp för fullt, alla på lite olika sätt, och återgick till flocken. Det var underbart att kunna känna att vi tog oss igenom pandemin med massor av lärdomar och var starkare än någonsin, därför känns frustrationen lite extra när vi ser eventuella nya restriktioner torna upp sig vid horisonten. Men tillsammans ska vi ytterligare en gång anpassa oss och kämpa oss ut ännu starkare och ännu visare.  

I den verkligheten har CMB gjort en resa i närområdet och flyttat till nya lokaler – in i en ny, kreativ och annorlunda typ av miljö. Spännande och roligt men också lite nervöst.  Vi som arbetar på CMB trivs oförskämt bra i våra nya lokaler och känner att de berikar vår vardag, ger oss ny input som kommer att ge output i form av ett ökat värde till våra företagspartner, Chalmers och våra studenter. Det är också roligt att se att många av er besöker oss, fortsätt med det.  

Hösten, som alldeles för snabbt blev vinter och nu närmar sig årsslut, har använts till att göra en resa genom vår verksamhet, vårt erbjudande, genom att granska, analysera vad vi brukar göra men också spåna på nya idéer. Vi har sjösatt en del och avslutat en del, var sak har sin tid och det vi lärt oss under 2020/2021 har gett oss ny kunskap som vi använt till nya kreativa idéer. En timme prakademi (praktik+akademi = prakademi) är det första nya som kommit ut och mer är på gång.  

Affärsplanen har varit en annan, parallell resa till genomlysningen. Den har vi gjort i form av en stor gruppresa. Vi har haft flera workshops med många olika inriktningar. Några personer har varit mer involverade än andra, men allas bidrag har varit lika viktiga. I skrivande stund pågår finjusteringarna i det förslag som kommer att läggas fram, som ska vara den karta vi använder vid framtida resor.  

En del resor kräver inte bara karta utan även en kompass. Vi har arbetat med vår kompass inom CMB, det vill säga vår mission, vår vision och våra värdeord. Detta har varit viktigt för oss då vi behöver prioritera i aktiviteter men också stanna upp och reflektera över om vi är på rätt väg - att titta på kompassen för att se att vi håller kursen helt enkelt. Mer om detta kommer under första delen av 2022.  

Tack för ett fantastiskt, nästan helt år, på CMB – nu tar vi nya kliv in i 2022, som garanterat kommer med nya lärdomar att reflektera över; vart tar pandemin vägen, hur går valet, vad händer med klimatet, kommer våra nya idéer att skapa värde och påverka i rätt riktning. Vi tror det – hoppas ni tror på oss.  

Tack också till alla er som engagerar er i CMB och hjälper oss att bli så bra! 

Vi på CMB önskar alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Vi kommer att delvis vara på plats under helgerna, Kristin tar långledigt och är inte nåbar förrän vi kommit in i januari. Joakim och Carina finns på plats större delen av tiden, men svar kan eventuellt dröja lite om ni söker oss.  

Carina Bohm, vd CMB