Publicerad den 11 juni 2021

Ledare: Morgondagens ledarskap handlar inte om att leda andra

Ledarskribent: Helena Hed, vd PE Teknik & Arkitektur, samt ledamot i CMB:s styrelse

Drygt ett år in i pandemin har vaccineringen på allvar kommit igång i hela landet och vi kan förhoppningsvis snart komma tillbaka till en mer normal samvaro. Men i det nya normala är det många saker som inte kommer vara desamma. En av de saker som kommer att förändras är ledarskapet och kanske är det en av de största skillnaderna vi kommer att se på våra arbetsplatser. Jag tror nämligen inte att framtidens ledarskap handlar om att leda andra, och låt mig berätta varför.

När jag började som chef år 2006 var ledarskapet väldigt annorlunda, det var till och med ofta likställt med chefskap. Det var stort fokus på att medarbetarna skulle göra chefen bra och så länge chefen var nöjd var allt frid och fröjd. Detta har tack och lov förändrats och de senaste tio åren ser vi tydligt att pendeln svängt. Ingen vill arbeta åt en chef utan vi vill arbeta tillsammans med en ledare.

Ett modernt och effektivt ledarskap handlar idag om att vara närvarande och att göra andra bra. Vi har förstått att det är så man bygger starka team och starka team vet vi blir framgångsrika. Men morgondagens ledare kommer att ställas inför andra utmaningar och det kommer inte räcka med att göra det tillsammans eller vara fysiskt närvarande.

Efter pandemin kommer vi inte att kunna vara fysiskt närvarande på samma sätt som tidigare. Vi är många som sett fördelarna med att arbeta på distans och det ger helt nya förutsättningar. Som ledare och chef kommer vi framöver att behöva vara närvarande, trots att vi är fysiskt frånvarande. Morgondagens ledare måste inte bara få andra att göra saker tillsammans utan morgondagens ledarskap kommer att handla om att få andra att växa.

För mig är det tydligt, framtidens ledarskap handlar inte om att leda andra. Framtidens ledarskap handlar om att utveckla medarbetarens eget ledarskap och förmåga att kunna leda sig själv. Jag är övertygad om att de företag som lyckas bäst med att få sina medarbetare att leda sig själva, är de företag som kommer att vinna efter pandemin.

Så oavsett vilket företag du sitter på eller vilken bransch du är i så kommer ledarskapet att vara avgörande – men inte dina ledares ledarskap utan dina medarbetares.