Publicerad den 18 december 2017

Ledare: Låt oss få ifrågasätta era gamla vanor!

 

Skribent: Felicia Stockenberg, student DCPM och medlem i CMB:s studentråd

“Det du får lära dig på Chalmers är kanske inte exakt det branschen efterfrågar utan snarare får du lära dig att lära dig nya saker”.

Detta fick jag höra av en av professorerna på Chalmers under mitt första år på Väg- och vattenprogrammet. Det må vara sant, att kurserna enbart ger mig en grund att bygga vidare på när jag kommer ut i arbetslivet, men när jag började min master inom projektledning och blev introducerad till CMB och organisationens arbete för att minska glappet mellan studenttiden och arbetslivet blev jag överlycklig. För mig var det en självklarhet att engagera mig!

Genom CMB har jag och mina kursare fått möjlighet att inte bara träffa branschaktiva utan även få vara med och diskutera några av de stora utmaningar som byggbranschen står inför. Jag skulle ljuga om jag inte sa att det absolut häftigaste är när ni yrkesaktiva, som är engagerade i CMB:s aktiviteter, tar er tiden och verkligen lyssnar på vad vi studenter har att säga.

Årets upplaga av CMB:s Strategidag hade temat innovation. Efter några inspirerande inslag var det vår tur att diskutera innovation i byggandet och diskussionerna landade, precis som många gånger tidigare, i vilka problem som finns. Om det är något jag lärt mig genom att träffa personer från branschen så är det att det finns gott om dessa. Det är lätt att skylla ifrån sig och falla tillbaka på “så har vi alltid gjort”. Det får mig att bli lite skrämd men främst ger det mig en extra push till att komma ut i arbetslivet och bli en del av förändringen. Kan vi inte bara utgå från de spelregler vi fått och se möjligheterna istället för begränsningarna?

Det är många med mig som vill hjälpa till att forma samhället och bygga framtiden. Jag vill kunna utvecklas samtidigt som branschen gör det. Detta kräver att det finns utrymme för oss att ifrågasätta och att vi tillsammans med er kan få implementera och prova nya idéer.

Låt oss få ifrågasätta era gamla vanor, för vi vill väl alla utvecklas?