Publicerad den 31 oktober 2017

Förslag: Total makeover för Friskväderstorget


* Ny entré till torget där ett av höghusen delas itu (bilden ovan).
* Buss- och spårvagnshållplats flyttas.
* Nya bostäder och lokaler i bottenvåningarna.
* Aktivitetshus, lekplats och nya sittytor.
* Nya naturnära bostäder i blandade upplåtelseformer och byggnadstyper.
* Ny grön länk till grönområdet Svarte mosse.
* Upplyst slinga grillplatser, utkikstorn, bryggor och flytande bastu i Svarte mosse.

Det är några av de förslag som traineerna i omgång 3 av Framtidens samhällsbyggare föreslår för att lyfta Friskväderstorget i Norra Biskopsgården. Resultatet av det 14 månader långa casearbetet avslöjades på ett idéseminarium den 27 oktober. I november ska förlagen presenteras i sin helhet för uppdragsgivaren, Bostadsbolaget.

Tim Jonsson är en av traineerna. Han beskriver seminariet och casearbetet så här:

– Idéseminariet är slutmålet för traineeprogrammet och det var kul att se och höra alla glada miner och skratt i salen under seminariet, det kändes som ett kvitto på att vi hade lyckats. Tanken var att lyfta olika perspektiv vi fått med oss under programmet och samtidigt ha en röd tråd löpandes under dagen. Våra beställare mottog vår slutrapport där vi försökt ta ett helhetsgrepp om utvecklingen av Friskväderstorget och Norra Biskopsgården men samtidigt ställt oss frågan: vilka problem kan vi egentligen lösa med samhällsbyggnad?

Ladda ner förslagen/rapporten i sin helhet »

Intresserad av ha en trainee i ert företag? Nu startar arbetet inför Framtidens samhällsbyggare 2018/2019. Kontakta Bengt Christensson för mer info: bengt.christensson@cmb-chalmers.se

Se bilder från seminariet i galleriet nedan.