Publicerad den 16 februari 2016

DCPM-studenter finalister i internationell hållbarhetstävling

Femton finalister tävlar med hållbara lösningar för Scania, BillerudKorsnäs och Trafikverket, varav två är Maria Julia Martins och Elisabeth Böner, studenter på Design and Constuction Project Management vid Chalmers. Deras bidrag kallas ”Bike Instead", och deras tävlingsbidrag bygger på insikten att det ofta är snabbare att ta sig fram med cykel eller helt enkelt gå vissa sträckor i Göteborg där resa med spårvagn eller buss skulle kräva omvägar. Med hjälp av smarta informations- och kartsystem vill Maria och Elisabeth visa pendlare vinsterna med alternativa sätt att förflytta sig från A till B. På så sätt hoppas de kunna inspirera till en sundare livsstil och som samtidigt ger lägre utsläpp, genom att få fler människor att gå och cykla i staden.

Finalister med olika studiebakgrund

Gods på tunnelbanetåg, förpackningar som skiftar färg för att signalera utgångsdatum eller krymper i takt med att innehållet går åt och kärleksbombning för de som väljer kollektivtrafiken. Det är bara några av förslagen som gått vidare till final i innovationstävlingen Sustainergies Cup, där studenter från hela världen bjudits in för att skapa idéer kring hållbarhetsutmaningar presenterade av Scania, BillerudKorsnäs och Trafikverket. För vardera utmaning har fem team nominerats till final och vinnarna kommer att tillkännages vid prisutdelningen på måndag den 22:a februari, på A House i Stockholm.

– Det är oerhört hög kvalitet på studenternas förslag, säger Magnus Ljungberg som är VD för kommunikationsbyrån Futerra och ordförande för tävlingens jury. Vårt arbete är särskilt spännande eftersom finalisterna har så många olika studiebakgrunder och perspektiv, nu ska juryn ska välja vinnare bland civilingenjörer, ekonomer, psykologer, miljövetare mfl.

33 finalister i tävlingen

Drygt tusen studenter från Sverige och flera andra länder var anmälda till tävlingen Sustainergies Cup och nu har femton lösningar nominerats till final, fem för vardera utmaning. Totalt är det 33 finalister från universitet i Sverige, Finland, Nederländerna och Italien som tävlar om tre prischeckar om 25 000 kr.

Juryn som utser vinnarna är full av hållbarhetsförebilder; Eliza Küzükaslan, politiskt sakkunnig hos ministern för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, Magnus Ljungberg, VD för Futerra, Ylva Öhrnell, Ordförande NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv, Andreas Follér, Sustainability Manager vid Scania, Louise Wohrne, hållbarhetsutvecklare vid BillerudKorsnäs samt Hanna Eklöf, utredningsledare klimat- och energifrågor vid Trafikverket.