Genomförda aktiviteter

Här hittar du en förteckning över CMB:s redan genomförda aktiviteter.

nov 17 2020

Arbeta agilt för effektivare projektering

Bygglunch ⋅ 2020-11-17

Lina Lundquist är projektledare på Lokalförvaltningen i Göteborg och involverad i ett byggprojekt där man har experimenterat med att ta in inslag från de Agila arbetsmetodiken under en projektering.  Den 17:e november kommer hon, tillsammans med sin kollega, Mohammad Sadi, dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar från dessa experiment. Medverkar vid seminariet gör även Eric Landén, konsultchef för Knowit i Göteborg, som coahcat Lokalförvaltningen i deras agila resa.

Visa deltagarlista »
nov 06 2020

Digital tvilling – nyttan på fastighets-, kvarters- och stadsnivå

Frukostmöte ⋅ 2020-11-06

Konceptet digital tvilling lovar nya spännande sätt att utveckla städer, kvarter och fastigheter och ger oss en helt unik överblick, ett kunskapsdjup och en integration mellan stadens delar som saknar motstycke. Christian Koch, professor vid Construction Management och forskningsområdesledare inom Digital Construction kommer denna morgon att ge konkreta exempel på möjligheterna med digitala tvillingar på både fastighets-, kvarters- och stadsnivå.

Visa deltagarlista »
okt 22 2020

Idéseminarium med Framtidens Samhällsbyggare 2020

Seminarium ⋅ 2020-10-22

Idéseminarium med Framtidens Samhällsbyggare omgång 6. Under idéseminariet kommer traineerna att presentera sin bild av Skeppsbron, med fokus på ett genomförbart stadsbyggande. De vill inspirera er aktörer i samhällsbyggnadsbranschen och belysa nya perspektiv på stadsutveckling. Bland annat har de klurat på Skeppsbrons heta fråga "Är det dyrt, billigt eller mittemellan?".

Visa deltagarlista »
okt 20 2020

Hur bygger man en helt ny stad?

Bygglunch ⋅ 2020-10-20

Att bygga ett helt nytt samhälle erbjuder unika möjligheter att använda den senaste tekniken med hållbarhet och långsiktighet i fokus, men det innebär också utmaningar som vi kommer att få höra mer om ifrån Maria Ådahl, vd för Landvetter Södra Utveckling AB och Amanda von Matern, kommunikations- och marknadsansvarig.

Visa deltagarlista »
okt 02 2020

Coworking - vad vill användaren ha?

Frukostmöte ⋅ 2020-10-02

När allt fler aktörer vill erbjuda coworking till sina kunder är det många som frågar sig vad kunderna har för behov. Vad är viktigt i valet av coworking? Hur kan vi behålla och locka nya kunder? Kort sagt: Vad är kvalitet inom coworking? Detta ämne har Hendry Raharjo vid Chalmers undersökt i en forskningsstudie som presenteras denna morgon.

Visa deltagarlista »
apr 23 2020

Ledarskapsdagen 2020 – FLYTTAT

Konferens ⋅ 2020-04-23

Ledarskapsdagen 2020 sätter fokus på vilket ledarskap som behövs för att minska byggandets klimatpåverkan. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
mar 06 2020

PBL och miljöbalken – ett moment 22 för exploatören?

Frukostmöte ⋅ 2020-03-06

Vid kommunernas planläggning av mark och vatten är det inte bara plan- och bygglagen (PBL) som styr, utan även delar av miljöbalken ska tillämpas. Det fungerar ofta bra, men i vissa  situationer är lagarna svåra att jämka ihop. Vad konsekvenser för detta och hur kan vi se till att miljöbalkens regler inte försvårar planprocessen eller blir ett hinder för genomförande när planen är på plats?

Visa deltagarlista »
feb 18 2020

Hur gör vi byggbranschen mer effektiv?

Bygglunch ⋅ 2020-02-18

Byggbranschen har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling, problem med kvaliteten i leveransen och brister i effektiviteten. Hur vänder vi trenden? Mikael Anjou, tidigare vice koncernchef i fastighets-, bygg- och projektutvecklingskoncernen Einar Mattsson, ger sitt perspektiv på branschen med utgångspunkt från sin bok ”Den ineffektiva byggbranschen – en förändringsagenda”.

Visa deltagarlista »
feb 07 2020

Varför tar bygglovsprocessen så lång tid?

Frukostmöte ⋅ 2020-02-07

Bygglov blir temat för årets första frukostseminarium 2020. Då kommer forskarna bakom följeforksningen kring BoStad 2021 att diskutera med Carita Sandros, ny chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Visa deltagarlista »
jan 23 2020

Är det din kollega som hyllas i år?

Dolt informationsutskick ⋅ 2020-01-23

Vi har fantastiska unga ledare inom samhällsbyggnadssektorn! Dessa unga ledare vill vi ta vara på och uppmärksamma för att utveckla sektorn. Därför uppmanar vi dig att nominera kandidater till Guldhuset.

Visa deltagarlista »
dec 06 2019

Produktivitet i byggprojekt – hur är läget?

Frukostmöte ⋅ 2019-12-06

I den nyligen avslutade forskningsstudien ”Produktivitetsläget i svenskt byggande 2018” har forskare vid Chalmers, Construction Management, studerat 401 bygg- och anläggningsprojekt, 199 VVS-projekt och 195 elprojekt. De intervjuade är platschefer, beställare och uppdragschefer. Träffa professor Christian Koch, en av forskarna bakom studien som berättar om resultaten.

Visa deltagarlista »
nov 19 2019

Evidensbaserad stadsutveckling – att veta vad du gör

Bygglunch ⋅ 2019-11-19

Välkomna till CMB:s Bygglunch i november och hör Joakim Forsemalm, etnolog på Radar Arkitektur och Planering och Magnus Johansson, forskare vid RISE, berätta om evidensbaserad stadsutveckling och de fyra olika perspektiv inom stadsutveckling som metoden innefattar.

Visa deltagarlista »
sep 17 2019

Riskhantering i projekt – en språngbräda till nya möjligheter

Bygglunch ⋅ 2019-09-17

Varje byggprojekt är förknippat med risker – allt från olycksrisker, geoteknik och svår logistik till personalbrist, försenade myndighetstillstånd och klagomål från grannar. Strukturerad riskhantering är ett effektivt sätt att undvika att riskerna utvecklas till problem, men faktiskt också ett ypperligt sätt att hitta nya möjligheter.

Visa deltagarlista »
sep 06 2019

Att flytta eller inte flytta?

Frukostmöte ⋅ 2019-09-06

Av dem som säger upp sina kontrakt i allmännyttan i samband med renovering uppger en fjärdedel att det beror på just renoveringen. Ungefär hälften av dessa ser det som en positiv knuff att uppdatera sitt boende. Den andra hälften flyttar grund av väntande hyreshöjningar eller oro inför evakuering och störning i samband med renovering.. Det är några av resultaten från en pilotstudie om flyttmönster som just avslutats vid Chalmers. På CMB:s frukostseminarium i september kommer Paula Femenias, en av forskarna bakom studien, att berätta mer.
Efter seminariet  (kl 9.00-10.00) bjuder vi in till en workshop där vi gärna tar del av dina reflektioner kring resultaten och hur denna kunskap bör hanteras vidare av såväl bostadsbolag som forskare.

Visa deltagarlista »
jun 18 2019

Vart är bostadsmarknaden i Västsverige på väg?

Bygglunch ⋅ 2019-06-18

Länsstyrelsen gör varje år en analys av utvecklingen av bostadsmarknaden i länet. Rapporten publiceras i mitten av juni och presenteras här av Lars-Gunnar Krantz, bostadsstrateg vid länsstyrelsen i Västra Götalands län. Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg, en av regionens största  bostadsutvecklare, ger oss sin syn på vart marknaden är på väg.

Visa deltagarlista »
maj 29 2019

Exjobbskonferens DCPM och IPM 2019

Konferens ⋅ 2019-05-29

Onsdag den 29 maj är det dags för årets exjobbskonferens för studenterna på mastersprogrammen DCPM och IPM. Kom och ta del av all ny och spännande kunskap som presenteras under denna intressanta eftermiddag, och inte minst – ta chansen att träffa morgondagens medarbetare!

Visa deltagarlista »
maj 03 2019

Kan digitaliseringen driva branschutveckling?

Frukostmöte ⋅ 2019-05-03

Vilka är de 3 största hindren och de 3 effektivaste drivkrafterna för en digitaliseringsdriven branschutveckling? Det kommer Henrik Linderoth, professor i Construction Informatics vid tekniska högskolan i Jönköping, att berätta på CMB:s frukostseminarium i maj.

Visa deltagarlista »
apr 25 2019

Ledarskapsdagen 2019

Konferens ⋅ 2019-04-25

Ledarskapsdagen 2019 sätter fokus på AI för samhällsbyggnad. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
apr 05 2019

Joint Ventures i byggbranschen

Frukostmöte ⋅ 2019-04-05

Ett sätt att utveckla vår bransch med delat ansvar och bättre förutsättningar för innovation är så kallade Joint Ventures. Joakim Kaminsky från Kjellgren & Kaminsky och Yngve Karlsson, Development Partner, delger denna morgon sina erfarenheter och tankar om ett nytt sätt att möta dagens utmaningar utifrån egna erfarenheter. Andra halvan av seminariet blir i workshopform där du får chansen att ge dina reflektion kring Joint Ventures och delta i diskussioner om hur byggbranchen kan gynnas av samarbeten i denna form.

Visa deltagarlista »
mar 19 2019

Så utvecklar vi innovationsförmågan

Bygglunch ⋅ 2019-03-19

Chalmersforskarna Kamilla Kohn Rådberg, Pernilla Gluch och Anna Kadefors berättar om sin 2-årig forskningsstudie där de följt Akademiska Hus byggprojekt ”A Working Lab”, ett projekt där man drivit ett flertal innovationsprojekt i samverkan i syfte att stärka innovationsförmågan.

Visa deltagarlista »
mar 01 2019

Framtidsspaning av digitala tekniker

Frukostmöte ⋅ 2019-03-01

Följ med på en framtidsspaning inom den digitala tekniken. Ett forskarteam på Chalmers har undersökt hur samhällsbyggnadsbranschen i Sverige ser på 11 framtida digitala tekniker och ställt frågor som: hur lång tid det tar innan de är en del av vår vardag?  Vad behöver hända för att vi ska komma dit? Efter seminariet  bjuder vi in till en workshop där du får chansen att ge dina reflektion  på resultaten och bidra med tankar om vad som krävs för att de nya digitala teknikerna ska kunna användas praktiskt i en nära framtid.

Visa deltagarlista »
nov 20 2018

VR-modell ersätter ritning på bygget

Bygglunch ⋅ 2018-11-20

Träffa forskarna som skapat ett användarvänligt VR-gränssnitt där yrkesarbetare och arbetsledare själva fått skapa sina egna produktionsanpassade vyer genom att måttsätta och ta fram information från BIM-modellen. Dessa vyer kan sedan användas som ett komplement till – eller helt ersätta – ritningar under arbetsberedning, planering och utförande av arbetet.

Visa deltagarlista »
nov 15 2018

Strategidagen 2018: Nudging för samhällsbyggare

Konferens ⋅ 2018-11-15

Årets Strategidag har tema "Nudging för samhällsbyggare". Hur förenklar vi för både chefer och medarbetare att fatta rätt beslut och hur kan vi arbeta utifrån människors drivkrafter och inspiration för att skapa effektivare processer.

Visa deltagarlista »
okt 16 2018

Kan aktörsinvolverad planering ge effektivare byggprocesser?

Bygglunch ⋅ 2018-10-16

Mikael Viklund Tallgren från Chalmers har licentierat på en ny planeringsmetodik, Virtuell Produktionsplanering (VPP) . Vid denna Bygglunch beskriver han hur planeringsmetodiken ser ut och hur han förstärkt den genom att använda BIM-modellen som nav i kommunikationen och skapandet av tidsplanen.

Visa deltagarlista »
okt 05 2018

Innovationsarenan A Working Lab

Frukostmöte ⋅ 2018-10-05

A Working Lab är det kontorshus och innovationsarena som Akademiska Hus just nu uppför på Chalmersområdet vid Johanneberg Science Park. Byggnaden är som en labbänk där framtidens lösningar testas i samverkan med hyresgäster, leverantörer och forskare.

Visa deltagarlista »
sep 18 2018

Vad är nyttan med BIM?

Bygglunch ⋅ 2018-09-18

CMB:s grupp inom BIM och digitalisering presenterar den rapport om praktiska och konkreta nyttor med BIM utifrån olika aktörer i samhällsbyggnadssektorn som tagits fram under våren.

Visa deltagarlista »
jun 01 2018

Hur skapar vi framtidens gymnasieskola?

Frukostmöte ⋅ 2018-06-01

Byggnationen av Göteborgs första gymnasieskola på 20 år är i full gång. Men att möta stadens krav på hållbar stadsutveckling och att utforma en ny modern, flexibel skolbyggnad för Lindholmens Tekniska Gymnasium innebär stora utmaningar.

Visa deltagarlista »
maj 15 2018

Dialogerna som kom av sig

Bygglunch ⋅ 2018-05-15

Vad händer med startade dialogprocesser när ett projekt gör halt? Välkommen till en Bygglunch som kommer att handla om följeforskningen av ett projekt där dialoger användes i tidigt skede vid planering av trygghetsbostäder i Lundbypark. Träffa forskarna bakom och hör dem beskriva hur dialogerna genomfördes, dilemman i beslutsfattandet kring vad som ska byggas och hur, samt vad man kan lära av det här dialogprojektet.

Visa deltagarlista »
maj 04 2018

Verktyg för hållbar förvaltning, frukost med eftersnack

Frukostmöte ⋅ 2018-05-04

Tekniker och metoder för hållbar förvaltning finns, men ofta är det trots detta svårt att säkerställa att slutanvändaren följer instruktioner för fastigheten. Varför och vad gör vi åt det? Den frågan ställer vi oss tillsammans med Martine Buser, forskare vid Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik. Efter seminariet bjuder vi även in till ett eftersnack där några av projektets frågeställningar – och förslag till lösningar – diskuteras i en workshop.

Visa deltagarlista »
apr 25 2018

Ledarskapsdagen 2018

Konferens ⋅ 2018-04-25

Ledarskapsdagen 2018 sätter fokus på social hållbarhet. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
apr 06 2018

Gemensam målbild vässar översiktsplanering

Frukostmöte ⋅ 2018-04-06

Med start 2016 har staden tillsammans med näringslivet arbetat med hur man vill att staden ska växa. Resultatet har nu staden tagit med i arbetet med nya översiktsplanen. Hör stadsarkitekt Richard Mattson och Hanna Lassing från Borås Näringsliv berätta om det lyckosamma arbetet.

Visa deltagarlista »
mar 20 2018

Mellanchefers betydelse för innovation i byggföretag

Bygglunch ⋅ 2018-03-20

Christian Koch, forskare på Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, presenterar sin studie av mellanchefens roll i produktionsinnovation. Han kommer att tala om utmaningar och möjligheter och ge rekommendationer om hur företagen bättre kan nyttja den resurs som mellancheferna utgör.

Visa deltagarlista »
mar 02 2018

Fem procent byggemenskap, går det?

Frukostmöte ⋅ 2018-03-02

Göteborg har ett mål att anvisa 5 procent av alla bostäder till bo- eller byggemenskaper. Vilka är de största utmaningarna för att få det att bli verkligenhet? Vilka är möjligheterna?

Visa deltagarlista »
feb 02 2018

Sociala indikatorer i stadsutveckling - FULLBOKAT

Frukostmöte ⋅ 2018-02-02

Det finns idag en mängd verktyg och beslutsstöd som på olika sätt är tänkta att hjälpa till i våra processer kring social hållbarhet vid renovering och stadsutveckling. Denna morgon får vi besök av Karl de Fine Licht, forskare i stadsutveckling vid RISE. Han kommer bland annat att prata om vilka verktyg som finns, verktygens styrkor och svagheter och diskutera med publiken om vad vi kan tänkas vilja ha ut av ett idealt verktyg.

Visa deltagarlista »
sep 01 2017

Jobb och bostad åt arbetslösa i byggprojekt

Frukostmöte ⋅ 2017-09-01

Tillsammans med PEAB och Bygg-Fast bygger Robert Dicksons stiftelse just nu 132 hyreslägenheter i Gårdsten på nya Kryddhyllan.  I projektet arbetar man aktivt med social hållbarhet genom att arbetslösa ungdomar har fått chansen att utbildas i byggteknik.

Visa deltagarlista »
maj 05 2017

Förändringar i stora byggföretag, på pappret och på riktigt?

Frukostmöte ⋅ 2017-05-05

Det framförs ofta kritik mot att den svenska byggbranschen har en låg förändringsbenägenhet, men stämmer det? Denna morgon berättar Chalmersforskare Martin Löwstedt om sin studie om hur förändring framställs i årsredovisningar jämfört med hur de uppfattas ute på bygget.

Visa deltagarlista »
apr 24 2017

Välkommen till Ledarskapsdagen 2017

Konferens ⋅ 2017-04-24

Ledarskapsdagen 2017 sätter fokus på det förändrade ledarskap som måste till för att klara det höga tempot och behovet av arbetskraft som råder i samhällssektorn just nu. Kan var och en av oss vara en del av den förändringen eller är det förändringar i ledningen som måste till? Boka in eftermiddagen den 24 april i din kalender redan nu!

Visa deltagarlista »
apr 07 2017

Logistikens roll i tät stadsmiljö

Frukostmöte ⋅ 2017-04-07

Trånga stadsgator som delas med övrig trafik och brist på lagringsutrymme. Det är en utmaning som många byggprojekt står inför när städerna förtätas och situationen ställer höga krav på bygglogistiken. Effektiv logistik reducerar kostnader, ökar kvalitén och bidrar till en effektivisering av byggprocessen.

Visa deltagarlista »
mar 03 2017

Logistikens roll i tät stadsmiljö INSTÄLLT

Frukostmöte ⋅ 2017-03-03

Trånga stadsgator som delas med övrig trafik och brist på lagringsutrymme. Det är en utmaning som många byggprojekt står inför när städerna förtätas och situationen ställer höga krav på bygglogistiken. Effektiv logistik reducerar kostnader, ökar kvalitén och bidrar till en effektivisering av byggprocessen.

Visa deltagarlista »
feb 03 2017

Så ser platscheferna på avfallshantering

Frukostmöte ⋅ 2017-02-03

I forskningsprojektet Ombyggnadsuppföljning har fokus varit på hur platschefer på stora entreprenadföretag hanterar avfallsfrågor vid ombyggnad. Byggherrens engagemang och underentreprenörers arbetsrutiner är några av de faktorer som enligt platscheferna påverkar hur avfallshanteringen sker. Vid CMB:s första frukostseminarium för året berättar forskarna bakom projektet om de attityder och frågeställningar de har mött under studiens gång.

Visa deltagarlista »
jan 17 2017

När skrotar vi ritningen?

Bygglunch ⋅ 2017-01-17

Med BIM (Byggnads Informations Modeller) och VR (Virtual Reality) kommer helt nya möjligheter att uppleva och kommunicera byggprojekt som om byggnaden redan finns.

Visa deltagarlista »
nov 10 2016

Strategidagen 2016

Konferens ⋅ 2016-11-10

Under höstens Strategidag sätter vi fokus på kompetensförsörjningsfrågan och diskuterar tillsammans med Chalmers och branschens aktörer hur man på kort och lång sikt kan skapa förutsättningar för fler framtida samhällsbyggare.

Visa deltagarlista »
sep 02 2016

Bygga sjukhus – vilka krav ställs på projektledningen?

Frukostmöte ⋅ 2016-09-02

Sverige och Västra götalandsregionen står inför stora investeringar avseende våra sjukhusbyggnader fram över. Bara på Östra sjukhuset i Göteborg bedömer man ett investeringsbehov på ca 9 miljarder inom en 15-20-årsperiod. Mattias Ståhl, fastighetsförvaltare på Västfastigheter, berättar om utvecklingsplanen för Östra sjukhuset och hur visionen ser ut fram till 2050 och Magdalena Låstbom, projektledare Västfastigheter, berättar om Västfastigheters byggprojekt på området och vad komplicerade sjukhusprojekt ställer för krav på projektledningen.

Visa deltagarlista »
jun 03 2016

Logistikplanering för megaprojekt

Frukostmöte ⋅ 2016-06-03

Effektiva logistiklösningar är en avgörande framgångsfaktor i stora projekt. Möt Anders Mikaelsson, Trafikverket, och Anita Jisonsund, Göteborg Stad, som i dialog med stadens aktörer, näringsliv och medborgarna, ansvarar för arbetet med att så långt möjligt förhindra logistikproblem till följd av det Västsvenska paketet.

apr 27 2016

Välkommen till Ledarskapsdagen 2016

Konferens ⋅ 2016-04-27

Vem blir platschef när robotarna tågar in? Ledarskapsdagen 2016 sätter fokus på digitaliseringen av byggandet  när drönare och robotar blir verklighet. Vad ställer det för krav på ledarskap och hur styr man utvecklingen för att förverkliga de närmaste årens omfattande samhällsbyggande? Behöver  framtidens byggarbetsplats köras 24/7? Boka in eftermiddagen den 27 april i din kalender redan nu!

Visa deltagarlista »
apr 19 2016

Hållbarhetsfrågor blir legala krav, är branschen redo?

Bygglunch ⋅ 2016-04-19

Frågor som tidigare var av policykaraktär blir nu allt oftare avtalsinnehåll. Jesper Prytz, expert på kommersiella avtal och fastighetsjuridik, och Emma Ihre, hållbarhetschef, på Mannheimer Swartling, redogör för de utmaningar som det innebär att göra hållbarhetsfrågor till juridiska åtaganden.

mar 15 2016

Vem tar helhetsansvaret för stadsutvecklingen?

Bygglunch ⋅ 2016-03-15

Dagens stadsutveckling och dess utmaningar kräver mer än samverkan. Det menar Martin Öberg, universitetsadjunkt vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som i dagarna disputerar kring hur handelsplatser växer fram. Under CMB:s Bygglunch i mars problematiserar han kring begreppet samverkan, och hur det bland annat påverkar ledningsansvaret när staden utvecklas och byggs ut.

mar 04 2016

Vad kan vi lära av dialogen kring Campus Näckrosen?

Frukostmöte ⋅ 2016-03-04

Campus Näckrosen, ett stenkast söder om Götaplatsen, ska utvecklas till ett centrum för konst och humaniora. Engagerade grannar protesterade tidigt mot de planer som Akademiska Hus arbetat fram tillsammans med Göteborgs universitet, Fastighetskontoret, Göteborgs Stad och Higab. Först efter ett omfattande dialogarbete med närboende kunde den negativa starten vändas till en positiv resa för alla inblandade.

CMB Strategidag om forskning

Strategidagen 2015 2015-11-12

Strategidagen 2015 – konferens om forskning och innovation

BIM i ett livscykelperspektiv

Frukostmöte 2015-11-06

Mats Persson från företaget Cad-Q ger exempel på projekt och byggherrar/fastighetsägare där BIM i ett livscykelperspektiv håller på att slå igenom i de praktiska verksamhetsprocesserna.

Resultat enkätundersökning om CMB

Seminarium 2015-11-02

Kan man utbilda i ledarskap?

Bygglunch 2015-10-20

Hur utbildar vi bra ledare inom samhällsbyggnadssektorn? Vilka olika krav finns från exempelvis fastighetssidan, konsultsidan etc?  Hur kan högre chefer och HR-personal bidra?

Idéseminarium - tillsammans möter vi förtätningens utmaningar

Seminarium 2015-10-16

I traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare levereras de tuffa svaren på de svåra frågorna!

Kan vi lära av tidigare renoveringar?

Frukostmöte 2015-10-02

Paula Femenías är forskare på Chalmers och hon har genomfört en studie som belyser 1990-talets omvandling av Högsbohöjd samt en förstudie som består av en övergripande sammanställning av tidigare erfarenheter av renovering.

Mer fastighet i masterutbildningarna?

2015-09-29

Speciell inbjudan till dig och dina kollegor som är intresserade av utbildningsfrågor!

Vad hindrar tät och blandad stad?

Bygglunch 2015-09-15

Den hållbara samhällsutvecklingen siktar mot den täta och funktionsblandade staden. Men vad innebär egentligen begreppet blandstad?

Initiativseminarium 8 september

Konferens 2015-09-08

Världens städer är människans mest komplexa skapelser. De är i ständig förändring och speglar varje tids syn på sociala relationer, tillgänglighet och kulturella uttryck. Utveckling bygger på kunskap och nu arrangerar Chalmers Styrkeområde Sahällsbyggnad ett initiativseminarium om arkitekturens roll och utmaningar inom praktiken, forskningen och politiken.

Kungälvs kärna ska växa. Hur gör vi?

Bygglunch 2015-06-16

Under de närmsta åren planeras för ca 1300 nya bostäder (en fördubbling), ett nytt resecentrum och ökad handel i Kungälvs stadskärna. Målbilden är tydlig - Kungälv ska utvecklas till en dynamisk stadskärna med hållbarhet och tillväxt i fokus - men hur gör man?

Strategiarbete i stora byggföretag

Frukostmöte 2015-06-05

Hur används strategiarbete i ett stort byggföretag? Och på vilket sätt kan strategiarbete kopplas till långsiktig förändring och utveckling i byggindustrin? Vilka är det egentligen som jobbar med strategi och vilka kompetenser är det som behövs?

Bygglunch ersätts av Urban Lunch-time

Bygglunch 2015-05-19

Under Construction: Living in the Future RiverCity. Bygglunch den 19 maj 2015 ersätts av Urban Lunch-time (språk engelska / language English).

Enkelhet som utmanar svenskt byggande

Frukostmöte 2015-05-08

Denna frukost kommer Johan Brandström från Kjellgren Kaminsky Architecture och Marcus Bramer från RO-Gruppen, dela med sig av sina tankar och erfarenheter från bygget av Öijared hotell. Hotellet är ett unikt projekt som till stor del är en modulbyggnation och där det tidigt fanns en stark vilja att det skulle genomföras genom samverkan där alla inblandade var lika viktiga pusselbitar för att nå ett lyckat resultat.

Ledarskapsdagen 2015

Konferens 2015-04-28

Välkommen till Ledarskapsdagen 2015 som även i år har formen av ett wikinarium där kunskap skapas av alla, såväl på som vid sidan av scenen. Vi har bjudit in några av branschens skarpaste hjärnor och röster att svara på frågan - sänker dålig kommunikation bra byggen?

Hur ska allt kunna renoveras samtidigt?

Bygglunch 2015-04-21

Kom och hör Ulf Viktorsson, teknisk chef på Botkyrkabyggen, och Fredrik Olsson, vd på Rotpartner, berätta om sina erfarenheter och synsätt på processer i strategiarbete vid stora renoveringar.

Forskningen tar plats på Business Arena

Seminarium 2015-04-14

Hur ser Sveriges främsta forskare på fastighets- och samhällsbyggnadssektorn?
På Business Arena i Göteborg får du veta för då kommer Chalmers tillsammans med Kungliga tekniska, Lunds tekniska och Malmö högskola att gemensamt ta plats på scen under rubriken: "Fastigheter styr staden".

Kvalitet – byggsektorns ömma tå?

Frukostmöte 2015-03-06

I alla projekt förekommer fel och brister. För att uppnå excellent kvalitet krävs att kvalitetsaspekten integreras i företagets strategi, det konstateras i en ny studie från Chalmers, Construction Management.

Region City - där nya arbetssätt möts

Bygglunch 2015-02-17

Centralstationsområdet utgör tyngdpunkten i ett av fem prioriterade utvecklingsområden inom Älvstaden - där många nya vägar prövas. Urban Hammarlund, Jernhusen, kommer till CMB och berättar om utvecklingen och arbetssättet för centralstationsområdet och Region City.

Använd CMB:s traineeprogram - INSTÄLLT!

Frukostmöte 2015-02-06

Alla företag som är medlemmar i CMB:s har sedan 2014 ett unikt gränsöverskridande traineeprogram att använda sig av i sin rekrytering. Nu pågår planering och förberedelser inför den andra omgången av Framtidens Samhällsbyggare, med start hösten 2015.

Effektiv samverkan med virtuell produktions-planering

Bygglunch 2015-01-20

Mattias Roupé, forskare vid Chalmers, presenterar resultatet från en genomförd förstudie som undersöker möjligheten med en ny planeringsmetodik, Virtuell produktionsplanering (VPP). Avsikten med metodiken är att få olika aktörer i ett projekt att samarbeta och nyttja varandras kunskap och erfarenheter genom att gemensamt virtuellt bygga och planera produktionen av byggobjektet innan det verkställs i verklig produktion. VPP utnyttjar 3D-visualisering och BIM-modellen under denna process.

Nya PBL, beslutade och kommande ändringar

Frukostmöte 2015-01-09

Lagändringarna angående Attefallshus trädde ikraft den 1 juli 2014, men effekten har låtit vänta på sig. Ett antal av de föreslagna ändringarna av planprocessen har riksdagen röstat ner och de som röstats igenom börjar gälla den 1 januari 2015. Till CMB:s första frukostmöte på det nya året har vi bjudit in Sven Boberg, Chefsjurist på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, för att berätta om de beslutade förändringarna av planprocessen samt andra pågående utredningar och förslag som är på gång i nya PBL.

Papyrusområdet i Mölndal blir ny stadsdel

Bygglunch 2014-12-16

Forsåker är namnet på den nya stadsdel som växer fram på det gamla Papyrusbruket i centrala Mölndal. Välkommen på CMB:s Bygglunch där Anders Ohlsson, vd för Mölndala Fastighets AB, det kommunala bolag som leder projekteringen av Forsåkerområdet, berättar om visioner och planer för hur detta projekt ska genomföras.

Så renoverar vi miljonprogrammen hållbart

Frukostmöte 2014-12-05

Vi står inför stora, akuta behov av renovering av efterkrigstidens byggnader som har passerat sin tekniska livslängd. Vi behöver också fördubbla renoveringstakten för att nå energimålet 2050. Detta berättar Kristina Mjörnell, Affärsområdeschef på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut om den 5 december.

Bromsas byggandet av ny företagsbeskattning?

Bygglunch 2014-11-18

Förslaget till ny företagsbeskattning slår hårt mot fastighetsföretagen. Finns det en fara att det därmed också påverkar bostadsbyggande och stadsutveckling?

Innovativa gröna byggprojekt

Frukostmöte 2014-11-07

Hur hanterar stora entreprenörer sina leverantörer av material och komponenter i gröna byggprojekt? Hur annorlunda är det att hantera innovationer i gröna projekt? Och varför skapar stora byggföretag sina egna beställarföretag? Är det kanske radikala innovationer som är en av drivkrafterna idag?

Strategidagen 2014

Strategidagen 2014 2014-10-08

Strategidagen 2014 – konferens om forskning och innovation

Stora byggföretags utmaningar för bättre inköp

Frukostmöte 2014-10-03

Cirka 70 % av de stora byggföretagens omsättning kommer från inköp av material och tjänster. Hanteringen av leverantörerna är därför av mycket stor betydelse, både för byggföretag och leverantörer, men också för branschen som helhet. Denna morgon presenterar Mikael Frödell några av de slutsatser och nya perspektiv på hur byggföretag och deras leverantörer kan förbättra köpar-säljarrelationerna, som han dragit i sin nyligen avslutade dokstorsavhandling.

Unikt bygglogistikkoncept i stadsutvecklingsområde

Bygglunch 2014-09-16

I ett unikt koncept samordnar Norra Djurgårdsstaden Bygglogistikcenter alla flöden av transporter och avfallshantering till och från byggområdet. Genom detta säkerställs byggproduktionen och Stockholms stads krav på ett resurseffektivt och hållbart byggande. Kom och hör Fredrik Friblick, vd för Prolog, samt en representant för Stockholms stad berätta om det banbrytande samarbetet.

Guide till innovation och utveckling

Frukostmöte 2014-09-05

Hur arbetar byggherreföretag med innovation och utveckling? Hur kan byggherrar stödja innovationsprocesser i byggsektorn? De frågorna har varit utgångspunkter för ett forskningsprojekt där Lokalförvaltningen i Göteborg, Fortifikationsverket, Älvstranden Utveckling AB och Byggherrarna medverkat under ledning av Anna Kadefors och Paula Femenías från Chalmers.

Aktivitetsbaserade arbetsplatser - ett nytt arbetssätt

Frukostmöte 2014-06-11

Den senaste tiden har aktivitetsbaserade arbetsplatser uppmärksammats i media, men vilka fördelar har dessa jämfört med exempelvis kontorslandskap? Vilka faktorer är viktiga vid utformning och implementering, och framförallt hur ska chefer och medarbetare involveras i förändringen?

Klarar byggherrarna av egenkontrollen?

Bygglunch 2014-05-20

Enligt plan- och bygglagen (PBL) bär byggherren ansvar för att regelbundna egenkontroller utförs. Både Danmark och Sverige har genomfört reformer av PBL, men effekterna har debatteras. Vid detta seminarium presenteras resultaten av två studier – en från Sverige och en från Danmark.

Bo kvar bekvämt

Frukostmöte 2014-05-09

Inga Malmqvist, Chalmers arkitektur, forskar och undervisar om goda bostäder för den äldre befolkningen och om vad som krävs då allt mer vårdarbete flyttar in i de privta bostäderna. Denna morgon berättar hon om sin studie av hur Bostads AB Poseidon upprättat en gemenskapslokal för sina äldre hyresgäster på Stackmolnsgatan i Biskopsgården.

Få dagar kvar: Wikinarium om ledarskapet som ska bygga Göteborg

Konferens 2014-05-08

Ledarskapsdagen har i år formen av ett wikinarium. Vi har samlat några av Göteborgs mest inflytelserika ledare som kommer att tala om hur de ser på sitt eget ledarskap och hur det ska bidra till en framgångsrik utveckling av regionen.

Hur svårt kan det vara?

Bygglunch 2014-04-15

Higab har många av Göteborgs Stads kulturbyggnader i sitt bestånd. När det sker förändring av verksamhet i husen ställs bolaget inför utmaningen att anpassa gamla, ofta byggnadsminnesförklarade hus för nytt innehåll. Göran Sylvesten kommer tillsammans med fastighetsutvecklingschef Mikael Blom att berätta om hur de arbetar med att bevara och utveckla kulturfastigheterna i staden. OBS! Ny lokal!

Lärdomar i internationella team

Frukostmöte 2014-04-04

International Students Real Estate Challenge (IREC) är en tävling där studenter från hela världen arbetar med lokalisering av verksamheter i olika europeiska städer. Denna morgon kommer studenter från Chalmers som har deltagit i den senaste tävlingen, i Berlin, att  redovisa vad de lärt sig från att ha arbetat i en internationell miljö.

Är blandstad lönsamt?

Frukostmöte 2014-03-07

Vad menar vi med blandstad? Hur utvecklar vi den med god lönsamhet? Vilka möjligheter och hinder finns för att lyckas? Dessa frågor kommer Kristina Schoug och Johan Norsell från NAI Svefa att reda ut under denna frukostföreläsning.

Informationsmöte om innovationstävling

Möte med lunch 2014-02-24

Den 24 februari kl 12.00-13.00 arrangeras ett informationsmöte i samarbete med oss på CMB. Mötet kommer att hållas i V-husets entré, Sven Hultins gata 8. En lättare lunch kommer att serveras. Ingen anmälan krävs.

BIM Alliance landet runt

Förlängd Bygglunch 2014-02-18

Utvecklingen av BIM engagerar många, oavsett om man arbetar med projektering, byggnation, installation eller anläggning. Tillsammans med BIM Alliance arrangerar därför CMB en seminariedag den 18 februari kl 11-15 under rubriken Krav på BIM.

Simonsland Borås, ett förnyat kvarter mitt i stan

Frukostmöte 2014-02-07

Med tydliga visioner och målmedvetenhet har Kanico, i samverkan med Borås stad och Högskolan Borås, öppnat upp ett tidigare slutet och slitet kvarter och givit staden en ny samlingsplats. Hanna Lassing, Kanico, kommer att berätta om hur det "lilla" fastighetsbolaget förnyade centrala Borås. Lars Bovin, Bygg-Fast, kommer att ge en bild av produktionsskedet i projektet.

Rebo - renovering av folkhemmet

Bygglunch 2014-01-21

Hör Liane Thuvander och Paula Femenias, forskare vid Chalmers tekniska högskola, berätta om arbetet med Reboprojektet vars mål har varit att ta fram strategier som stödjer beslutsfattande vid hållbar förnyelse av flerbostadshus från folkhemsperioden.

Traineeprogrammet Framtidens samhällsbyggare

Frukostmöte 2014-01-10

Kom på årets första CMB-frukost och få veta mer om det nya spännande traineeprogram som CMB och GR (Göteborgsregionens kommunalförbund) nu arbetar fram i samarbete med Chalmers Professional Education.

Bygglogistik som styrintrument i stora projekt

Frukostmöte 2013-11-08

Välkommen att lyssna på Samuel Lindén, Svensk bygglogistik, och Linköpings Universitetssjukhus som berättar om arbetet med att säkerställa att sjukhusverksamheten kan fortgå med minsta möjliga störning under en omfattande om- och tillbyggnation.

Ett extremt misslyckande med att kommunicera

Bygglunch 2013-10-15

Många ledare som har varit ansvariga för att genomföra förändringar på företaget har kommit till den slutsatsen i efterhand. Men med riktigt välplanerad och väl utformad kommunikation kan man få medarbetarnas krafter med sig istället för mot sig.

Produktivitetsläget i svenskt byggande

Frukostmöte 2013-10-04

Med syftet att stimulera beställare, konsulter, entreprenörer och andra aktörer som ansvarar för att byggprocessen utförs effektivt och säkert har Per-Erik Josephson, professor vid Chalmers tekniska högskola, tillsammans med Sveriges Byggindustrier och Sverige Bygger samlat in produktivitetsrelaterade data från 444 svenska nybyggnadsprojekt, bostäder och kontor, färdigställda under 2012.

Byggherredrivet bostadsbyggande

Bygglunch 2013-09-17

Att bygga billiga bostäder var syftet när SABO våren 2012 inledde det småskaliga bostadskonceptet Kombohus. Förutom en standardiserad byggnad ställdes krav på en aktiv byggherre i samarbete med kommun, entreprenörer, underleverantörer med flera.

Full handlingsfrihet trots snabba beslut

Frukostmöte 2013-09-06

En paradox som blir verklighet när Trafikverket och Göteborgs stad styr planprocessen för Västlänken utifrån olika lagkrav. Möt Bo Larsson, projektchef Västlänken på Trafikverket och Peter Elofsson, Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, som gör det omöjliga möjligt.

Ledarskapsdagen 2014 – detaljerat program

Ledarskapsdagen 2012-06-13

Ledarskapsdagen 2014 – detaljerat program

Har dålig kommunikation hindrat Göteborgs utveckling?

Konferens 2011-08-28

Välkommen till Ledarskapsdagen 2015 som även i år har formen av ett wikinarium där kunskap skapas av alla, såväl på som vid sidan av scenen. Vi har bjudit in några av branschens skarpaste hjärnor och röster att svara på frågan - sänker dålig kommunikation bra byggen?

Hindrar dålig kommunikation städernas utveckling?

Konferens 2011-08-28

Välkommen till Ledarskapsdagen 2015 som även i år har formen av ett wikinarium där kunskap skapas av alla, såväl på som vid sidan av scenen. Vi har bjudit in några av branschens skarpaste hjärnor och röster att svara på frågan - sänker dålig kommunikation bra byggen?

Aktiviteter 2013

CMB Bygglunch: Perspektiv på ägarlägenheter [2013-02-19]

Perspektiv på ägarlägenheter med Jesper Prytz med flera.

CMB Frukost: BIM hinder och drivkrafter - Framtidens projektering [2013-02-01]

Henrik Linderoth, högskolan i Skövde, och Petra Bosch, Chalmers Tekniska högskola tar upp förändring och utveckling av byggbranschen samt projektering som tillämpningsområde av BIM.

CMB Bygglunch: Var skapas värde? Resursförbrukning i byggprojekt [2013-01-15]

Med utgångspunkt från studier av kostnadseffektivitet, slöseri och ledtider diskuterades den svåra utmaningen att balansera olika perspektiv på värde.

CMB Frukost: Kan Lean lyckas i byggprojekt? [2013-01-11]

Vad är framgångsfaktorerna när Lean fungerar i byggbranschen? Är det filosofin bakom eller är det metoderna som gör skillnaden?

Aktiviteter 2012

NCC:s koncernchef gästar CMB - vad kan vi lära av tysk bygglag? [2012-11-27]

CMB Strategidag: Affärsstrategier i förändring [2012-11-22]

CMB Frukost: Porträtt av strategiska ledare i den skandinaviska byggsektorn [2012-11-09]

Christian Koch, professor i process management and innovation, presenterar nya preliminära resultat från sin forskning om strategisk ledning i stora entreprenadföretag.

CMB Bygglunch: Fastighetsutveckling för handeln - vårt bidrag till att stärka kärnan i Göteborg [2012-10-18]

Kristina Pettersson Post, regionchef, ger sin syn på Vasakronans bidrag för att utveckla kärnan i Göteborg och hur framtida projekt kan drivas för en hållbar stadsutveckling.

CMB Frukost: Strategisk partnering [2012-10-05]

Möt Anna Rhodin, Byggdialog. Funderar du på att utveckla upphandling och genomförande av dina projekt? Vill du hitta en flexibel modell som öppnar för lärande och utveckling av såväl människor och arbetssätt som teknik? Då kan strategisk partnering vara en genomförandeform för dig.

CMB Bygglunch: Västlänken ur ett ledningsperspektiv [2012-09-25]

Möt Bo Larsson, projektchef för Västlänken, Bo ger oss en inblick i beredningsremiss och tillåtlighetsprövning av Västlänken. Hur man samverkar med staden, regionen och andra intressenter är viktiga managementaspekter.

CMB Frukost: Möt Agneta Hammer, Göteborgs Stadsbyggnadsdirektör [2012-09-07]

CMB inleder höstens frukostmöten med Agneta Hammer, sedan i maj Göteborgs Stadsbyggnadsdirektör. Agneta utvecklar sin syn på ledning och styrning av stadsutveckling och stadsbyggande.

CMB Bygglunch 19/6: Länsstyrelsens roll för att modernisera samhällsbyggnadsprocessen [2012-06-20]

Exjobbspresentationer [2012-05-31]

CMB Bygglunch: Knowledge Management för energieffektivt byggande [2012-05-15]

Karin Johansson, doktorand på Chalmers, Bygg och miljöteknik, har i sitt doktorandarbete studerat hur kunskapsutbyte kring energieffektivt byggande sker i olika projektmiljöer.

CMB Frukost: Intervjuerna bakom studien Från vision till byggd miljö [2012-05-11]

Studien Från vision till byggd miljö debatterades på Business Arena Göteborg i mars. Nu ges ytterligare en chans att ta del av studien.

Ledarskapsdagen 2012 [2012-04-26]

Det är dags att utse årets vinnare av det prestigefyllda Guldhuset och lyssna på intressanta talare under CMB:s Ledarskapsdag. I år fokuserar vi på den spännande kombinationen management och BIM.

CMB Bygglunch: Så utvecklar Johanneberg Science Park mervärde [2012-04-17]

Mats Bergh, vd för Johanneberg Science Park, berättar om mervärdet av att verka på Chalmers och hur man tänker vidareutveckla samarbeten med industri och andra aktörer.

CMB Frukost: Positive Footprint Housing, ett internationellt föredöme inom hållbart boende och bostadsbyggande [2012-04-17]

Ett forskningsprojekt och bostadsprojekt genomförs parallellt och är början på ett långsiktigt samarbete där forskare och studenter kan utvärdera de senaste resultaten i ett fullskalelaboratorium. Syftet är att skapa ett helhetstänk kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum.

CMB på Business Arena Göteborg [2012-03-27]

CMB medverkar på BARE och presenterar rapporten Från vision till byggd miljö.

CMB Bygglunch: Stadsutveckling i textilstaden [2012-03-20]

CMB Frukost: Chef, ledare och coach – vart är framtidens ledare på väg? [2012-03-09]

Svensk industri går mot ett mer coachande ledarskap. Balansen mellan de olika rollerna inom modernt management är under förändring och företag som Volvo och SKF, arbetar med att införa denna nya form av ledarskap.

CMB Bygglunch: Hållbar sanering [2012-02-21]

CMB Frukost: Rena byggen - nu har det börjat [2012-02-09]

ID 06 är ett av verktygen i projektet "Rena Byggen" som sjösattes i december 2011. Vad innebär de nya rutinerna för entreprenörerna och hur kan ID06 användas som ett verksamt ledningsverktyg?

CMB Bygglunch: Triple Towers [2012-01-24]

Med modernt ledarskap och i partnering skapar Peab och Svenska Mässan en unik mötesplats i Europa.

CMB Frukost: Sveriges bästa platschefer [2012-01-12]

Byggproduktionen utvecklas snabbt, med allt mer komplexa produkter och högre krav på lönsamhet och effektivitet. Hur arbetar Sveriges bästa platschefer för att möta dessa krav?

Aktiviteter 2011

CMB-frukost: Konsult i Kina? [2011-12-16]

Vad kan ett västsvenskt konsultföretag inom samhällsbyggande erbjuda på den kinesisk marknaden och vilka krav ställs på ledarskapet? Det var några av frågorna som var i fokus vid årets sista CMB-frukost. Medverkade gjorde LILJEWALL Arkitekter, VBK och Wikström VVS-kontroll – tre företag som just nu undersöker möjligheterna på den kinesiska marknaden.

Strategidagar [2011-11-23 till 2011-11-24]

Den 23-24 november arrangerade CMB i samarbete med Svenskt Projektforum (SPF) en nordisk konferens kring ledarskap i stora infrastrukturprojekt. Under Strategidagarna diskuterades viktiga framgångsfaktorer för styrning och ledning i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

CMB Frukostmöte: ReBo-projektet [2011-11-11]

Hur vägs kulturhistoriska, arkitektoniska och sociala värden mot miljöhänsyn och kostnadseffektivitet vid renovering? Forskningsprojektet "Strategier för integrerad hållbar renovering av bostadsbestånd (1941-60)" tar fram handlingsinriktad kunskap via en samverkansarena för forskare och industripartner. Liane Thuvander, Paula Femenías och Pär Meiling, forskare på Chalmers Arkitektur, medverkade och berättade mer om projektet.

CMB Bygglunch: Landvetter Airport City [2011-11-09]

Projektet Airport City innebär en massiv utbyggnad av Landvetter flygplats med logistik, kontor och ökad handel. Arbetet kommer att löpa över de kommande 20 åren och ställer stora krav på styrning och management. Inte minst eftersom allt sker i ett sammanhang där infrastruktur och fastighetsutveckling måste underkasta sig flygets olika regelverk. Vid CMB:s bygglunch var Davis Bergström, fastighetschef på Swedavia, inbjuden för att berätta mer om projektet.

CMB Frukostmöte: Projektledning i tidiga skeden [2011-10-28]

Två begrepp som regelmässigt används utan att närmare definieras är ”projekt” och ”tidiga skeden”. Vad är det som sker när ett projekt initieras, glider det igång eller finns det en formaliserad start? Vilken betydelse har de olika aktörernas agerande? Vid frukostmötet belyste Göran Lindahl, Chalmers, och Stefan Ziegler, Lokalförvaltningen, dessa frågor och bjöd in deltagarna till diskussion.

CMB Bygglunch: Miljöbarometern [2011-10-19]

Miljöbarometern för bygg- och fastighetssektorn är en enkätstudie som syftar till att belysa sektorns syn på miljöutmaningen och resultatet av det genomförda miljöarbetet. Pernilla Gluch, docent vid avdelningen Construction Management på Chalmers, presenterade undersökningen och de resultat som framkommit.

Kick-off i DCPM:s mentorprogram [2011-09-22]

CMB Bygglunch: Stadsutveckling med Jernhusen [2011-09-20]

Med satsningarna på det västsvenska paketet, centrala älvstrandsprojektet och det stundande 400-årsjubileet tas nu avgörande steg för framtiden. Stationsområdet vid Göteborgs centralstation ligger mitt i händelsernas centrum och Jernhusen är engagerad i stadsutvecklingen. Urban Hammarlund, Regionansvarig AO Stadsprojekt, berättade mer om ambitionen, dagsläget och processen i Göteborg.

CMB Frukostmöte: Blandstaden [2011-09-16]

Höstens första frukostmöte behandlade en högaktuell fråga i stadsutvecklingsdebatten, nämligen Blandstaden. Med utgångspunkt i en färsk temperaturmätare diskuterades förutsättningarna för att förverkliga visionen. CMB:s stadsutvecklingsutskott stod som värd för mötet.

Hållbarhetscertifiering av stadsdelar [2011-09-13]

Sweden Green Building Council, SGBC, utvecklar ett system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar. Under hösten arrangeras seminarier i flera städer och den 13 september är det Göteborgs tur. Medverkar gör bland andra CMB, Göteborgs stad, Göteborg Energi och Mistra Urban Future.

Frukostmöte: BIM och visualiseringsteknik [2011-06-17]

Byggnadsinformationsmodellering, BIM, har många intressanta tillämpningsområden och innebär ett viktigt teknikskifte för hela byggbranschen. Uppslutningen var stor när CMB den 17 juni arrangerade ett frukostmöten kring BIM och visualisering.

Bygglunch: Stadskvaliteters värde [2011-06-08]

En omfattande studie av hur stadsbyggande och lägesfaktorer påverkar bostadsrättspriserna i Storstockholm ligger till grund för en ny stadskvalitetsmodell. Modellen kan bland annat användas för marknadsanalys, prissättning och utvärdering av planalternativ. Alexander Ståhle från Spacescape presenterade studien och den stadskvalitetsmodell som har utarbetats.

DCPM, presentation av examensarbeten [2011-06-07]

Tredje kullen studenter från masterprogrammet Design and Construction Project Management presenterade sina examensarbeten vid ett seminarium den 7 juni. Många intressanta ämnen behandlades, däribland BIM, Bygglogistisk i komplexa projekt och Strategier för ledning av byggprojekt i Kina och Sverige.

Samhällsbyggnadssektorns betydelse för folkhälsan [2011-05-26]

Höstens Strategidag var mycket uppskattad och den 26 maj genomfördes en ny dag på samma tema, den här gången i Stockholm. Symposiet arrangerades av Folkhälsoinstitutet i samarbete med White arkitekter och CMB.

Bygglunch: Kongahällatomten [2011-05-10]

Kongahälla är en ny del av stadskärnan i Kungälv. Byggherrarna utvecklar i samverkan en stadsdel för stadslivets gemenskap, där 900 bostäder och en ny handelsanläggning integreras i den befintliga stadskärnan. Planchefen på Kungälvs kommun, Henrik Haglund, presenterade den spännande storsatsningen.

Ledarskapsdagen 2011 [2011-05-04]

I samband med CMB:s årliga Ledarskapsdag den 4 maj tilldelades Carolina Wadsten ledarutmärkelsen Guldhuset. Carolina är 35 år och chef för Vasakronans affärsområde ”Kontor” i Göteborg.

Frukostmöte: Den nya Plan- och bygglagen [2011-04-15]

Ett hundratal personer från byggsektorn samlades den 15 april hos CMB på Chalmers för att delta i diskussionen om nya Plan- och bygglagen, PBL. Det finns frågetecken kring hur reglerna om slutbesked ska hanteras och många befarar fördyrningar och förseningar i byggprojekten, även om slutbeskedsreformen i grunden är positiv.

Bygglunch: Clarion Hotel Post [2011-04-12]

Ombyggandet av centralposthuset vid Drottningtorget har kommit halvvägs. Byggnadens totala yta blir 35 000 kvadratmeter och utmaningarna är många, främst när det gäller logistiken och bevarandet av kulturhistoriska intressen. Håkan Sibbesson, arbetschef Peab, och Sandra Marrero, berättade om hur man löst de utmaningar man ställts inför.

Frukostmöte: Ägarlägenheter [2011-02-25]

Svenskarnas intresse för ägarlägenheter har ökat men reformen har ännu inte fått sitt ordentliga genomslag. Bland byggsektorns aktörer märks nu en tydlig otålighet över att utvecklingen går långsamt. Inom CMB:s nätverk bedrivs just nu en studie kring ägarlägenheternas potential och den 25 februari arrangerade projektgruppen ett seminarium för att belysa de viktigaste utmaningarna och möjligheterna.

Seminarium: Thinking About the Future [2011-02-10]

Professor Graham Winch vid Manchester Business School har utsetts till jubileumsprofessor vid Chalmers. Han kommer att knytas till avdelningen Construction Management vid institutionen för Bygg- och miljöteknik och till CMB. Under året kommer Winch att medverka till att bygga upp avdelningens forskning kring att organisera, planera och leda stora infrastrukturprojekt.

Frukostmöte: Framtidens produktionsledare [2011-01-25]

Byggproduktionen utvecklas snabbt, med allt mer komplexa produkter och högre krav på lönsamhet och effektivitet. Produktionsledarens breda ansvar omfattar såväl frågor som rör effektivitet, lönsamhet och kvalitet, som etik, trivsel på arbetsplatsen och miljöhänsyn. Vid ett frukostseminarium arrangerat av CMB, i samarbete med Sveriges Byggindustrier och Styrkeområdet Produktion vid Chalmers, diskuterades den splittrade yrkesrollen med hjälp av praktiska exempel.

Aktiviteter 2010

100 000 kompetenta medarbetare sökes [2010-11-24]

Byggsektorn står inför ett stort generationsskifte och under de kommande åren blir rekryteringen en av branschens viktigaste utmaningar. Nu krävs nya initiativ för att säkra den framtida kompetensförsörjningen, det handlar bland annat om att bli bättre på att utnyttja arbetskraft från andra länder och att intressera den yngre generationen för samhällsbyggandet.

Läs mer »

Strategidagen 2010 [2010-10-06]

Den 6 oktober arrangerade CMB, i samarbete med Folkhälsoinstitutet och White arkitekter, ett heldagsseminarium med rubriken "Folk mår som vi planerar och bygger". Vi har sammanfattat erfarenheterna och slutsatserna från Strategidagen 2010 på en särskild webbplats. Här hittar du bland annat en sammanfattande rapport från seminariet, foton, deltagarlista och ett diskussionsforum.

Leverantörssamverkan för en effektivare bygglogistik [2010-09-07]

Produktivitet och effektivitet är strategiskt viktiga frågor för ökad konkurrenskraft. Vid ett frukostmöte på Chalmers Teknikpark diskuterades lösningar för effektivare materialflöde, med utgångspunkt i erfarenheter från ett framgångsrikt samarbete mellan en byggentreprenör och en byggmaterialhandlare. Seminariet lockade drygt 30 deltagare och arrangerades av CMB och Chalmers nya styrkeområde Produktion.

DCPM exjobbspresentationer och 10-årsjubileum [2010-06-02]

Vid en minikonferens den 2 juni presenterade studenterna på masterprogrammet Design and Construction Project Management (DCPM) sina examensarbeten. I anslutning till konferensen firades också utbildningens 10-årsjubileum. Arrangemanget lockade över 120 deltagare – studenter, lärare och handledare på Chalmers samt ett flertal representanter från olika företag i samhällsbyggnadssektorn.

Ledarskapsdagen [2010-04-22]

I samband med CMB:s årliga Ledarskapsdag tilldelades Erik Almgren Guldhuset, en utmärkelse för framgångsrika, unga ledare i samhällsbyggnadssektorn. Erik belönades bland annat för sitt starka kundfokus och för sin goda förmåga att stödja och inspirera sina medarbetare.

Peng i bygget [2010-02-24]

Med inspiration från andra industrier arbetar många av samhällsbyggandets aktörer för att höja effektiviteten och sänka kostnaderna. Vid ett heldagsseminarium med titeln ”Peng i bygget” diskuterades praktiska lösningar för ökat kundvärde i byggsektorn. Seminariet arrangerades av Svenskt Projektforum, SVR (Svenska Väg- och vattenbyggares Riksförbund) och CMB.

Entreprenör-leverantör-relationer [2010-01-26]

Relationer mellan entreprenörer, leverantörer och underentreprenörer var ämnet för CMB:s första seminarium 2010. Deltagare och arrangörer var överens om att långsiktigt samarbete sänker kostnaderna och förbättrar kvaliteten i processerna. Ändå är detta samband långt ifrån okomplicerat och långsiktiga relationer är fortfarande ovanliga i byggsektorn. Frukostmötet arrangerades på Chalmers Teknikpark den 26 januari och samlade drygt 20 deltagare.

Läs mer »

Aktiviteter 2009

CMB Round Table [2009-10-06]

Den 6 oktober genomfördes Round Table diskussion med ett 30-tal huvudmän och forskningsledare från Chalmers. Diskussionerna berörde bland annat den stora variationen i anbudspriser för konsultuppdrag, statsstöd vid affärer mellan det enskilda och det allmänna och utmaningen i att förnya våra miljonprogramsområden.

Strategidagen 2009 [2009-12-01]

Vid CMBs årliga strategidag diskuterades framtida utmaningar och troliga scenarier för vår energiförsörjning. Den tekniska utvecklingen på området har gått snabbt och nu förefaller det största hindret för bättre energihushållning vara bristande styrning från myndigheter och företag. Seminariet arrangerades på Chalmers och lockade drygt 180 deltagare.

Att leda kreativa designprocesser [2009-12-15]

Vid ett seminarium den 15 december diskuterades arkitekturutbildningens nya ledningsprogram och vilka krav som ställs på framtidens ledare i samhällsbyggnadssektorn. Frukostmötet arrangerades på Chalmers Teknikpark och samlade drygt 30 deltagare.