Genomförda aktiviteter

Här hittar du en förteckning över CMB:s redan genomförda aktiviteter.

jun 15 2021

Unikt samarbete bakom ny halvö i Göteborg

Bygglunch ⋅ 2021-06-15

Nästa år startar utbyggnaden av den två hektar stora halvön vid Masthuggskajen – ett projekt som kräver nya kreativa lösningar både gällande de tekniska utmaningarna att skapa ny mark ute i Göta älv, men också när det kommer till samverkan, markägande och riskfördelning.

Visa deltagarlista »
mar 25 2021

Strategidagen 2021

Konferens ⋅ 2021-03-25

Bristande engagemang och motivation i svenska byggprojekt leder till omfattande fel, brister och skador i byggandet. Kostnaden för detta är 100 miljarder kronor per år. Det vet vi – nu är det dags för oss i branschen att skapa en positiv utveckling!

Visa deltagarlista »
nov 17 2020

Arbeta agilt för effektivare projektering

Bygglunch ⋅ 2020-11-17

Lina Lundquist är projektledare på Lokalförvaltningen i Göteborg och involverad i ett byggprojekt där man har experimenterat med att ta in inslag från de Agila arbetsmetodiken under en projektering.  Den 17:e november kommer hon, tillsammans med sin kollega, Mohammad Sadi, dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar från dessa experiment. Medverkar vid seminariet gör även Eric Landén, konsultchef för Knowit i Göteborg, som coahcat Lokalförvaltningen i deras agila resa.

Visa deltagarlista »
nov 06 2020

Digital tvilling – nyttan på fastighets-, kvarters- och stadsnivå

Frukostmöte ⋅ 2020-11-06

Konceptet digital tvilling lovar nya spännande sätt att utveckla städer, kvarter och fastigheter och ger oss en helt unik överblick, ett kunskapsdjup och en integration mellan stadens delar som saknar motstycke. Christian Koch, professor vid Construction Management och forskningsområdesledare inom Digital Construction kommer denna morgon att ge konkreta exempel på möjligheterna med digitala tvillingar på både fastighets-, kvarters- och stadsnivå.

Visa deltagarlista »
okt 22 2020

Idéseminarium med Framtidens Samhällsbyggare 2020

Seminarium ⋅ 2020-10-22

Idéseminarium med Framtidens Samhällsbyggare omgång 6. Under idéseminariet kommer traineerna att presentera sin bild av Skeppsbron, med fokus på ett genomförbart stadsbyggande. De vill inspirera er aktörer i samhällsbyggnadsbranschen och belysa nya perspektiv på stadsutveckling. Bland annat har de klurat på Skeppsbrons heta fråga "Är det dyrt, billigt eller mittemellan?".

Visa deltagarlista »
okt 20 2020

Hur bygger man en helt ny stad?

Bygglunch ⋅ 2020-10-20

Att bygga ett helt nytt samhälle erbjuder unika möjligheter att använda den senaste tekniken med hållbarhet och långsiktighet i fokus, men det innebär också utmaningar som vi kommer att få höra mer om ifrån Maria Ådahl, vd för Landvetter Södra Utveckling AB och Amanda von Matern, kommunikations- och marknadsansvarig.

Visa deltagarlista »
okt 02 2020

Coworking - vad vill användaren ha?

Frukostmöte ⋅ 2020-10-02

När allt fler aktörer vill erbjuda coworking till sina kunder är det många som frågar sig vad kunderna har för behov. Vad är viktigt i valet av coworking? Hur kan vi behålla och locka nya kunder? Kort sagt: Vad är kvalitet inom coworking? Detta ämne har Hendry Raharjo vid Chalmers undersökt i en forskningsstudie som presenteras denna morgon.

Visa deltagarlista »
apr 23 2020

Ledarskapsdagen 2020 – FLYTTAT

Konferens ⋅ 2020-04-23

Ledarskapsdagen 2020 sätter fokus på vilket ledarskap som behövs för att minska byggandets klimatpåverkan. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
mar 06 2020

PBL och miljöbalken – ett moment 22 för exploatören?

Frukostmöte ⋅ 2020-03-06

Vid kommunernas planläggning av mark och vatten är det inte bara plan- och bygglagen (PBL) som styr, utan även delar av miljöbalken ska tillämpas. Det fungerar ofta bra, men i vissa  situationer är lagarna svåra att jämka ihop. Vad konsekvenser för detta och hur kan vi se till att miljöbalkens regler inte försvårar planprocessen eller blir ett hinder för genomförande när planen är på plats?

Visa deltagarlista »
feb 18 2020

Hur gör vi byggbranschen mer effektiv?

Bygglunch ⋅ 2020-02-18

Byggbranschen har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling, problem med kvaliteten i leveransen och brister i effektiviteten. Hur vänder vi trenden? Mikael Anjou, tidigare vice koncernchef i fastighets-, bygg- och projektutvecklingskoncernen Einar Mattsson, ger sitt perspektiv på branschen med utgångspunkt från sin bok ”Den ineffektiva byggbranschen – en förändringsagenda”.

Visa deltagarlista »
feb 07 2020

Varför tar bygglovsprocessen så lång tid?

Frukostmöte ⋅ 2020-02-07

Bygglov blir temat för årets första frukostseminarium 2020. Då kommer forskarna bakom följeforksningen kring BoStad 2021 att diskutera med Carita Sandros, ny chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Visa deltagarlista »
jan 23 2020

Är det din kollega som hyllas i år?

Dolt informationsutskick ⋅ 2020-01-23

Vi har fantastiska unga ledare inom samhällsbyggnadssektorn! Dessa unga ledare vill vi ta vara på och uppmärksamma för att utveckla sektorn. Därför uppmanar vi dig att nominera kandidater till Guldhuset.

Visa deltagarlista »
dec 06 2019

Produktivitet i byggprojekt – hur är läget?

Frukostmöte ⋅ 2019-12-06

I den nyligen avslutade forskningsstudien ”Produktivitetsläget i svenskt byggande 2018” har forskare vid Chalmers, Construction Management, studerat 401 bygg- och anläggningsprojekt, 199 VVS-projekt och 195 elprojekt. De intervjuade är platschefer, beställare och uppdragschefer. Träffa professor Christian Koch, en av forskarna bakom studien som berättar om resultaten.

Visa deltagarlista »
nov 19 2019

Evidensbaserad stadsutveckling – att veta vad du gör

Bygglunch ⋅ 2019-11-19

Välkomna till CMB:s Bygglunch i november och hör Joakim Forsemalm, etnolog på Radar Arkitektur och Planering och Magnus Johansson, forskare vid RISE, berätta om evidensbaserad stadsutveckling och de fyra olika perspektiv inom stadsutveckling som metoden innefattar.

Visa deltagarlista »
sep 17 2019

Riskhantering i projekt – en språngbräda till nya möjligheter

Bygglunch ⋅ 2019-09-17

Varje byggprojekt är förknippat med risker – allt från olycksrisker, geoteknik och svår logistik till personalbrist, försenade myndighetstillstånd och klagomål från grannar. Strukturerad riskhantering är ett effektivt sätt att undvika att riskerna utvecklas till problem, men faktiskt också ett ypperligt sätt att hitta nya möjligheter.

Visa deltagarlista »
sep 06 2019

Att flytta eller inte flytta?

Frukostmöte ⋅ 2019-09-06

Av dem som säger upp sina kontrakt i allmännyttan i samband med renovering uppger en fjärdedel att det beror på just renoveringen. Ungefär hälften av dessa ser det som en positiv knuff att uppdatera sitt boende. Den andra hälften flyttar grund av väntande hyreshöjningar eller oro inför evakuering och störning i samband med renovering.. Det är några av resultaten från en pilotstudie om flyttmönster som just avslutats vid Chalmers. På CMB:s frukostseminarium i september kommer Paula Femenias, en av forskarna bakom studien, att berätta mer.
Efter seminariet  (kl 9.00-10.00) bjuder vi in till en workshop där vi gärna tar del av dina reflektioner kring resultaten och hur denna kunskap bör hanteras vidare av såväl bostadsbolag som forskare.

Visa deltagarlista »
jun 18 2019

Vart är bostadsmarknaden i Västsverige på väg?

Bygglunch ⋅ 2019-06-18

Länsstyrelsen gör varje år en analys av utvecklingen av bostadsmarknaden i länet. Rapporten publiceras i mitten av juni och presenteras här av Lars-Gunnar Krantz, bostadsstrateg vid länsstyrelsen i Västra Götalands län. Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg, en av regionens största  bostadsutvecklare, ger oss sin syn på vart marknaden är på väg.

Visa deltagarlista »
maj 29 2019

Exjobbskonferens DCPM och IPM 2019

Konferens ⋅ 2019-05-29

Onsdag den 29 maj är det dags för årets exjobbskonferens för studenterna på mastersprogrammen DCPM och IPM. Kom och ta del av all ny och spännande kunskap som presenteras under denna intressanta eftermiddag, och inte minst – ta chansen att träffa morgondagens medarbetare!

Visa deltagarlista »
maj 03 2019

Kan digitaliseringen driva branschutveckling?

Frukostmöte ⋅ 2019-05-03

Vilka är de 3 största hindren och de 3 effektivaste drivkrafterna för en digitaliseringsdriven branschutveckling? Det kommer Henrik Linderoth, professor i Construction Informatics vid tekniska högskolan i Jönköping, att berätta på CMB:s frukostseminarium i maj.

Visa deltagarlista »
apr 25 2019

Ledarskapsdagen 2019

Konferens ⋅ 2019-04-25

Ledarskapsdagen 2019 sätter fokus på AI för samhällsbyggnad. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
apr 05 2019

Joint Ventures i byggbranschen

Frukostmöte ⋅ 2019-04-05

Ett sätt att utveckla vår bransch med delat ansvar och bättre förutsättningar för innovation är så kallade Joint Ventures. Joakim Kaminsky från Kjellgren & Kaminsky och Yngve Karlsson, Development Partner, delger denna morgon sina erfarenheter och tankar om ett nytt sätt att möta dagens utmaningar utifrån egna erfarenheter. Andra halvan av seminariet blir i workshopform där du får chansen att ge dina reflektion kring Joint Ventures och delta i diskussioner om hur byggbranchen kan gynnas av samarbeten i denna form.

Visa deltagarlista »
mar 19 2019

Så utvecklar vi innovationsförmågan

Bygglunch ⋅ 2019-03-19

Chalmersforskarna Kamilla Kohn Rådberg, Pernilla Gluch och Anna Kadefors berättar om sin 2-årig forskningsstudie där de följt Akademiska Hus byggprojekt ”A Working Lab”, ett projekt där man drivit ett flertal innovationsprojekt i samverkan i syfte att stärka innovationsförmågan.

Visa deltagarlista »
mar 01 2019

Framtidsspaning av digitala tekniker

Frukostmöte ⋅ 2019-03-01

Följ med på en framtidsspaning inom den digitala tekniken. Ett forskarteam på Chalmers har undersökt hur samhällsbyggnadsbranschen i Sverige ser på 11 framtida digitala tekniker och ställt frågor som: hur lång tid det tar innan de är en del av vår vardag?  Vad behöver hända för att vi ska komma dit? Efter seminariet  bjuder vi in till en workshop där du får chansen att ge dina reflektion  på resultaten och bidra med tankar om vad som krävs för att de nya digitala teknikerna ska kunna användas praktiskt i en nära framtid.

Visa deltagarlista »
nov 20 2018

VR-modell ersätter ritning på bygget

Bygglunch ⋅ 2018-11-20

Träffa forskarna som skapat ett användarvänligt VR-gränssnitt där yrkesarbetare och arbetsledare själva fått skapa sina egna produktionsanpassade vyer genom att måttsätta och ta fram information från BIM-modellen. Dessa vyer kan sedan användas som ett komplement till – eller helt ersätta – ritningar under arbetsberedning, planering och utförande av arbetet.

Visa deltagarlista »
nov 15 2018

Strategidagen 2018: Nudging för samhällsbyggare

Konferens ⋅ 2018-11-15

Årets Strategidag har tema "Nudging för samhällsbyggare". Hur förenklar vi för både chefer och medarbetare att fatta rätt beslut och hur kan vi arbeta utifrån människors drivkrafter och inspiration för att skapa effektivare processer.

Visa deltagarlista »
okt 16 2018

Kan aktörsinvolverad planering ge effektivare byggprocesser?

Bygglunch ⋅ 2018-10-16

Mikael Viklund Tallgren från Chalmers har licentierat på en ny planeringsmetodik, Virtuell Produktionsplanering (VPP) . Vid denna Bygglunch beskriver han hur planeringsmetodiken ser ut och hur han förstärkt den genom att använda BIM-modellen som nav i kommunikationen och skapandet av tidsplanen.

Visa deltagarlista »
okt 05 2018

Innovationsarenan A Working Lab

Frukostmöte ⋅ 2018-10-05

A Working Lab är det kontorshus och innovationsarena som Akademiska Hus just nu uppför på Chalmersområdet vid Johanneberg Science Park. Byggnaden är som en labbänk där framtidens lösningar testas i samverkan med hyresgäster, leverantörer och forskare.

Visa deltagarlista »
sep 18 2018

Vad är nyttan med BIM?

Bygglunch ⋅ 2018-09-18

CMB:s grupp inom BIM och digitalisering presenterar den rapport om praktiska och konkreta nyttor med BIM utifrån olika aktörer i samhällsbyggnadssektorn som tagits fram under våren.

Visa deltagarlista »
jun 01 2018

Hur skapar vi framtidens gymnasieskola?

Frukostmöte ⋅ 2018-06-01

Byggnationen av Göteborgs första gymnasieskola på 20 år är i full gång. Men att möta stadens krav på hållbar stadsutveckling och att utforma en ny modern, flexibel skolbyggnad för Lindholmens Tekniska Gymnasium innebär stora utmaningar.

Visa deltagarlista »
maj 15 2018

Dialogerna som kom av sig

Bygglunch ⋅ 2018-05-15

Vad händer med startade dialogprocesser när ett projekt gör halt? Välkommen till en Bygglunch som kommer att handla om följeforskningen av ett projekt där dialoger användes i tidigt skede vid planering av trygghetsbostäder i Lundbypark. Träffa forskarna bakom och hör dem beskriva hur dialogerna genomfördes, dilemman i beslutsfattandet kring vad som ska byggas och hur, samt vad man kan lära av det här dialogprojektet.

Visa deltagarlista »
maj 04 2018

Verktyg för hållbar förvaltning, frukost med eftersnack

Frukostmöte ⋅ 2018-05-04

Tekniker och metoder för hållbar förvaltning finns, men ofta är det trots detta svårt att säkerställa att slutanvändaren följer instruktioner för fastigheten. Varför och vad gör vi åt det? Den frågan ställer vi oss tillsammans med Martine Buser, forskare vid Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik. Efter seminariet bjuder vi även in till ett eftersnack där några av projektets frågeställningar – och förslag till lösningar – diskuteras i en workshop.

Visa deltagarlista »
apr 25 2018

Ledarskapsdagen 2018

Konferens ⋅ 2018-04-25

Ledarskapsdagen 2018 sätter fokus på social hållbarhet. Med hjälp av inbjudna experter och inspiratörer belyser vi olika – och förhoppningsvis nya – perspektiv och kopplar dem till ledarskapet i samhällsbyggnadssektorn.

Visa deltagarlista »
apr 06 2018

Gemensam målbild vässar översiktsplanering

Frukostmöte ⋅ 2018-04-06

Med start 2016 har staden tillsammans med näringslivet arbetat med hur man vill att staden ska växa. Resultatet har nu staden tagit med i arbetet med nya översiktsplanen. Hör stadsarkitekt Richard Mattson och Hanna Lassing från Borås Näringsliv berätta om det lyckosamma arbetet.

Visa deltagarlista »
mar 20 2018

Mellanchefers betydelse för innovation i byggföretag

Bygglunch ⋅ 2018-03-20

Christian Koch, forskare på Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, presenterar sin studie av mellanchefens roll i produktionsinnovation. Han kommer att tala om utmaningar och möjligheter och ge rekommendationer om hur företagen bättre kan nyttja den resurs som mellancheferna utgör.

Visa deltagarlista »
mar 02 2018

Fem procent byggemenskap, går det?

Frukostmöte ⋅ 2018-03-02

Göteborg har ett mål att anvisa 5 procent av alla bostäder till bo- eller byggemenskaper. Vilka är de största utmaningarna för att få det att bli verkligenhet? Vilka är möjligheterna?

Visa deltagarlista »
feb 02 2018

Sociala indikatorer i stadsutveckling - FULLBOKAT

Frukostmöte ⋅ 2018-02-02

Det finns idag en mängd verktyg och beslutsstöd som på olika sätt är tänkta att hjälpa till i våra processer kring social hållbarhet vid renovering och stadsutveckling. Denna morgon får vi besök av Karl de Fine Licht, forskare i stadsutveckling vid RISE. Han kommer bland annat att prata om vilka verktyg som finns, verktygens styrkor och svagheter och diskutera med publiken om vad vi kan tänkas vilja ha ut av ett idealt verktyg.

Visa deltagarlista »