Gruppen för byggandets logistik

Gruppens bakgrund och syfte

Gruppen initierades med ambition att utveckla ny kunskap kring effektiva logistiklösningar i samhällsbyggnadssektorn. I takt med att branschen kommit att prata om och arbeta med klimat- och hållbarhetsfrågor i allt högre grad, har gruppen ett fokus kring diskussioner på bland annat elektrifiering, digitalisering och återbruk - i relation till bygglogistik.

Under hösten 2023 var gruppen med i och arrangerar en halvdagskonferens med fokus på tvärfacklig organisering för en effektiv bygglogistik i vår tid - där även politiker medverkade. Efter genomförd konferens sammanfattades diskussionerna i en cmb fingerprint, ett samlat meddelande från gruppens medlemmar och våra partnerföretag i stort.

Gruppen ingår i flera olika samarbeten med BRG, Stadsmiljöförvaltningen och Framtiden för att stödja bland annat Göteborgs Stads godstransportplan 2024–2035, kopplat till effektiv bygglogistik. Detta görs inom ramen för Göteborg Stads näringslivsstrategiska program 2018–2035. Gruppen deltar även i Stadens måluppfyllelse kring klimatneutralitet 2030. Detta arbete görs inom ramen för Göteborgs Stads elektrifieringsplan 2022–2030 med fokus på elektrifierade bygg- och anläggningsmaskiner.

Frågan som fortfarande delvis är obesvarad som gruppen ska arbeta vidare med är varför det sker så lite utveckling i branschen kopplat till byggplatslogistik, trots att det finns så mycket forskning kring ämnet som tydligt påvisar produktivitetsökning och kostnadssänkning vid tillämpning av logistiklösningar i olika former.

Syftet med gruppens arbete är utifrån detta att lyfta fram möjligheter och utmaningar och att utveckla ny kunskap kring effektiva logistiklösningar i samhällsbyggnadssektorn - för en effektiv bygglogistik, anpassad till både globala och lokala hållbarhetsmål med avseende på sammanhållen stadsutveckling.

Kunskapsmål

Gruppen i sin helhet eller delar av gruppen deltar i referensgrupper i olika forskningsprojekt (Chalmers) och som mentorer i studentuppsatser (Masters) som direkt är kopplade till gruppens arbete.

Under innevarande programperiod (2023–2024) sätts ett särskilt fokus på effekterna av en väl fungerande bygglogistik, med betoning på effekter på klimat- och miljö. Frågeställningar som diskuteras och undersöks i gruppen är:

  • På vilka sätt är klimatavtrycket möjligt att mäta och förstå i olika modeller för bygglogistik? Hur kan vi med utvecklade modeller minska transportrörelserna?
  • Hur kan branschen bättre tillämpa forskningsresultat och beprövade erfarenheter?
  • Hur hänger logistik och produktivitet ihop utifrån olika perspektiv?
  • Hur hanteras cirkulära flöden i modeller för bygglogistik? Möjligheter och svårigheter
  • Vilka samordningsvinster finns i koordineringen av olika logistikmodeller? Varför är samordning ett så stort problem för byggbranschen, kommunerna inkluderade – knäckfrågor?
  • Vilka ”dataluckor” finns, som hindrar en mer effektiv bygglogistik – och hur man dessa hanteras?
  • Vad kan vi lära oss av andra?

Till gruppen bjuds olika gäster in för att presentera goda exempel och skapa underlag för produktiva samtal. Liksom som för andra kunskapsgrupper inom CMB kommer fokus framöver att vara på klimatomställningen med stöd av klimatinvesteringsplaner.

Planerade utkomster

I mars 2024 medverkar gruppen i en träff med Exploateringskontoret, Stockholms Stad för diskussioner kring deras bygglogistikcenter tillika återbrukscenter som är lokaliserat i Norra Djurgårdstaden. Fokus på mötet kommer vara vad som har varit lyckat och vad som har varit mindre lyckat sedan uppstarten 2013.

I september bär det i väg till Stockholm på studiebesök för att lära oss mer kring olika upplägg kring samlastning av byggmaterial.

Ordförande

Magnus Jäderberg, Exploateringsförvaltningen, Göteborgs stad

Ledamöter

Isabelle Jansson, NCC Sverige AB
Anton Mårtensson, Prolog bygglogistik AB
Christoffer Johansson, Peab
Gunnar Stefansson, Chalmers
Jonna Kärnbratt, Älvstranden Utveckling AB
Magnus Uhrberg, Exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad
Emil Jonasson, Svensk Bygglogistik AB
Petter Wadmark, AFRY
Samuel Lindén, Svensk Bygglogistik AB
Joakim Björkqvist, Skanska
Viktoria Sundqvist, Chalmers
Robert Vetander, JM
Jon Svensson, Ahlsell
Fredrik Jörnebrant, Byggdialog

Övriga

Joakim Forsemalm, forsknings och utvecklingsansvarig cmb

Mötesdatum 2025

  • Torsdag 27 februari kl 13.00-16.00
  • Torsdag 8 maj kl 13.00-16.00
  • September - heldag, studiebesök Oslo Urban Week
  • Torsdag 13 november 13.00-16.00

Före respektive träff finns möjlighet till nätverkslunch med gruppens medlemmar.

Se  ordförande Magnus Jäderberg berätta mer!