- Namn Organisation
- Totalt 0 deltagare
Ser brevet konstigt ut? Läs på hemsidan
Ledare: Ännu mer innovation!
"Innovation är en nyckel till utveckling och välbefinnande i organisationer, branscher, geografiska områden, länder och så vidare. Tänk bara den nytta och glädje som vi fått av krockkudden, Losec, Spotify och MineCraft (ja, det kändes lite kul att lyfta fram några svenska exempel).
Individerna och organisationerna bakom innovationer lyfts med all rätt fram som förebilder i olika sammanhang. Utan innovation riskerar man helt enkelt att bli utkonkurrerad och irrelevant. Därför satsas enorma summor på innovation i många olika sammanhang och på olika nivåer. Det är klokt ..."
Läs hela Peter Fredrikssons ledare →
Ledarskapsdagen 2019
Artificiellt eller naturligt ledarskap – vart är vi på väg? Det är temat för årets halvdagskonferens, Ledarskapsdagen. Den 25 april har vi glädjen att presentera Göran Lindsjö, senior AI-rådgivare till bland andra Regeringskansliet, Amir Chizari, CIO/CDO för Riksbyggen och Nicholas Fernholm, populär föreläsare och chef för transportrobotarna på Nya Karolinska sjukhuset i Solna med flera. Moderator är Anna Bellman, tidigare programledare i tv och radio och numera moderator, föreläsare och talartränare.
Vem tar hem Guldhuset 2019?
Här är de fyra finalisterna som slåss om den åtråvärda titeln, Guldhusvinnare 2019. Den 25 april får någon av dem ta emot diplomet under Ledarskapsdagen på Chalmers. Intervjuer med de fyra kommer att presenteras på Guldhusets webbsida och i tidningen Byggindustrin framöver – så håll utkik!
- Bosaina El Masry, 29 år, affärsutvecklare, ÅF Infrastruktur
- Kaia Eichler, 33 år, sektionschef ÅF Infrastructure
- Andreas Johansson, 35 år, uppdragsansvarig landskapsarkitekt och studiochef, Liljewall Arkitekter
- Klara Jonsson, 39 år vd och delägare, Urbanista Stad
Till Guldhusets nya webbsida →
736 vill bli Framtidens Samhällsbyggare
Så många ansökningar inkom i år till de totalt 14 platserna i CMB:s populära traineeprogram. Vi önskar er alla lycka till i urvalet!
Sveriges Byggindustrier ny partner i CMB
Vi hälsar Sveriges Byggindustrier välkomna till CMB. Anna Lönn Lundbäck är regionchef i väst och så här ser hon på partnerskapet och CMB:s fokusområden: "Vi tror att CMB kommer bli en bra partner och en välbehövlig plattform för att bland annat lyfta stadsutvecklingsfrågorna. Vår ambition är att Sveriges Byggindustrier i väst ska förstärka vår externa position, skapa nya nätverk, påverka i byggbranschens viktiga frågor och aktivt delta i utveckling och innovation."
Läs hela intervjun med Anna här →
Välkomna till CMB Egnahemsbolaget
Nu har vi även glädjen att få hälsa Egnahemsbolaget välkomna till CMB. Vi fick en pratstund med Erik Windt Wallenberg som är chef för utvecklingsavdelningen om medlemskapet och framtiden:
"CMB är en viktig aktör i Göteborg avseende utveckling, nätverkande, samverkan och kunskapsutbyte. Som partner har vi större möjlighet att ta del av och påverka både forskning, utbildning och vilka frågor som diskuteras."
Mer om Egnahemsbolaget finns här →
Årets exjobbskonferens 29 maj
Boka redan nu eftermiddagen den 29 maj i din kalender för då har du chansen att höra om alla intressanta exjobb som studenterna på DCPM och IPM har arbetat med under sin sista termin på utbildningen. Då kommer vi även att dela ut CMB Master Thesis Award till studenterna bakom det bästa arbetet.
Allt fler söker forskningsanslag från CMB
Vi ser ett allt större intresse för att söka forskningsmedel från CMB. Till senaste mötet i forskningsutskottet inkom ansökningar från flera nya akademiska miljöer, på Chalmers såväl på som GU, som vi tidigare inte finansierat.
"Jag tror att det till stor del sin upprinnelse i ett pågående arbete där vi genom vår vetenskapliga ledare, Martin Löwstedt på Construction Management, tagit kontakt med olika forskningsmiljöer för att informera om CMB:s forskningssatsning", säger Lars Bankvall, utvecklingsledare på CMB.
Bygger nätverk med internationella studenter
CMB:s initiativ att låta förstaårsstudenterna på DCPM skugga en projektledare är nu i sitt avslutningsskede. En uppsummerande projektledarlunch är planerad till början av maj. Helena Larsson, projektledare på Rotpartner reflekterar så här om sina skuggande studenter.
Machokultur tema på mentorträff
I februari fick vi besök av Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna, på mentorprogrammets möte. Hon berättade om Byggchefernas mångåriga satsning Stoppa Machokulturen.
– Cheferna delade med sig av goda exempel och studenterna klargjorde tydligt att de inte kommer acceptera annat än att alla ska känna sig lika trygga och välkomna i arbetslivet.
Vad säger Kajsa mer? Läs mer här →
Ellen och Ellen vann med nudgingbidrag
Efter CMB:s strategidag on nudging i november blev Ellen Brandt, student på masterprogrammet DCPM vid Chalmers, inspirerad att gå vidare med sina nya insikter och vann tillsammans med sin kurskamrat, Ellen Petersson WSP:s casetävlingen 100H.
Läs intervju och ladda ner tävlingsbidraget →
Nytt från grupperna
CMB:s grupper har påbörjat sitt arbete för året. Inom Stadsutvecklingsgruppen diskuteras hur komplexa frågeställningar påverkar framdriften av enskilda projekt, samt hur Chalmers kan engageras för att belysa effektiviteten i stadens planerande processer. Innovationsgruppen är under uppstart, med ny ordförande i Peter Fredriksson, utvecklingschef på Skanska.
Som en gemensam startpunkt delar medlemmarna i gruppen med sig av egna (och andras) innovationsprocesser, som ett sätt att försöka fånga både vad innovation faktiskt är, samt vilka värden som skapas. I Gruppen för byggandets logistik har man tagit ett första gemensamt steg för att diskutera samordning av logistiktjänster, bl a med hjälp av erfarenheter från Prolog och Bygglogistik.
Vill du veta mer om CMB:s temagrupper?
Hör ordförandena i några av våra tematiska grupper berätta om vad grupperna gör, vilka frågor som diskuteras och vad som är aktuellt under 2019.
Göteborgs Hamn ny partner i CMB
Välkomna till oss säger vi till Göteborgs Hamn som sedan årsskiftet är partner i CMB. Och välkommen tillbaka Erik Hallgren som tidigare varit aktiv i CMB:s styrelse via sin tidigare tjänst på Trafikverket.
Erik Hallgren om partnerskapet och framtiden →
BoStad 2021 – delrapport 3
Vid CMB:s Bygglunch i februari redogjorde Anders Svensson, Professor of the practice vid Chalmers arkitektur, för utvecklingen i projektet i samband med publiceringen av delrapport 3. En lite mer lättillgänglig version i form av en kortrapport är just nu under produktion, men för den nyfikne finns hela delrapporten att ladda ner bland våra publikationer.