Publicerad den 26 februari 2024

Två nya forskningsprojekt beviljade!

Vid mötet för cmb:s forskningsutskott i november beslutades att finansiera två av de totalt nio inskickade ansökningarna. Under 2023 inkom sammanlagt 18 ansökningar, varav fem beviljades. Det ger en beviljadegrad på 28%.  

– 18 ansökningar är ett ganska normalt årligt antal och beviljadegraden ligger fortsatt kring 30%, vilket är bra. Men vi både har utrymme och skulle vilja kunna bevilja fler. Vi skulle dock gärna se fler partnerföretag som initierar projekt, det tror vi är en nyckel till att fler projekt ges medel, säger Joakim Forsemalm, FoU-ansvarig på cmb. 

Dessa projekt har startat nu i början av 2024

Ledarskap för en affärsdriven hållbarhetsomställning 

Syftet med studien är att öka förståelsen för och problematisera ledarskapets roll för att driva utveckling av affärsmodeller inom byggbranschen så att de fullt ut stödjer en hållbarhetsomställning. Studien förväntas klargöra den tröghet som följer av till exempel motstridiga målbilder, processer, maktobalans, otydliga incitament och roller, vilket ofta utgör hinder för hållbar affärsutveckling. Det handlar alltså inte att utveckla affärsmodeller i sig, utan att förstå ledarskapets roll för en affärsdriven hållbarhetsomställning samt vilken typ av ledarskap som behövs. Projektledare på Chalmers är Pernilla Gluch, medverkande partnerföretag är NCC.

Innovationsprocesser för digitala tjänster och lösningar – ett ekosystemperspektiv 

Projektet utgår från ett ekosystemperspektiv för att undersöka hur arbetssätt, innovationsförmåga, incitament och förväntningar påverkar nytta och värdeskapande i innovationsprocesser. Utgångspunkten är två knäckfrågor. Hur kan de innovationer som skapas i enskilda projekt skalas upp och användas i större utsträckning för en effektivisering av byggprocessen samt bidra till ökad hållbarhet? Hur kan den potentiella affärsnyttor som skapas tas tillvara i kommande projekt? Studien fokuserar därmed på de stora värden som uppstår när olika aktörer bidrar med sin specialiserade kunskap i innovationsprocesser.

Men vilka förutsättningar krävs och vem gynnas inom det enskilda projektet och genom en långsiktig affärsnytta? Vilka effekter uppnås och hur sprids goda resultat vidare i bygg- och anläggningssektor? Projektet, som är medfinansiering (tillsammans med SBUF) av en doktorandtjänst, leds av Viktoria Sundqvist. Medverkande partners är Göteborgs Hamn, Trafikverket, Peab, NCC och Skanska 

Läs mer om våra forskningsprojekt här!