Publicerad den 5 september 2023

Ledare: Positiva tankar inför hösten

Nu är de flesta av oss tillbaka där vi avslutade för ledighet någonstans i juni/juli. Vi har haft möjlighet att leva ett annat liv en stund. Kanske sovit lite längre på morgonen, långfrukost med tidningen som vi kunnat bläddra fram och tillbaka i en bra stund, kanske löst något svårt korsord (vi som fortfarande läser en papperstidning). Utvilade med massor av energi, glädje och förväntan går in i höstens arbete, eller? Vi verkar fungera så att vi har lättare att ta till oss det negativa i vår omvärld. Vår hjärna lyssnar lättare till negativ kritik och de negativa tankarna fastnar och sätter spår i hjärnas strukturer. De positiva tankarna har svårare att få fäste på något sätt.  

Jag funderar om det då inte blir svårare att komma tillbaka till jobbet med ny kraft, energi och glädje. Vi gick in i sommaren med medias profetior om att det skulle bli den varmaste sommaren i mannaminne, den började urstarkt. Vi gick in med förhoppningar om något som vi inte alls kan påverka i samma utsträckning som mycket annat. Jag hör vid luncher, fikabord, bussar och tåg samma besvikna diskussion om att vädret inte alls blev som man tänkt, planerat och hoppats. Men sedan funderar jag för egen del, visst – det blev inga långa dagar på stranden eller sena nätter på altanen. Grillen har inte jobbat lika hårt som gummistövlarna och regnstället. Men sommaren och ledigheten blev mer kravlös än den kanske skulle blivit om vädret varit soligare, det har funnits mycket tid till reflektion, umgänge och soffhäng. Lata dagar med en bra bok. Inte så många måsten. När jag tänker efter har jag fått mycket vila denna semester. En bra semester med andra ord. Jag går in med energi, glädje och förväntan i höst och vinter. Häng med, du också!  

Min andra fundering ligger på samma våglängd. Hur vi matas av det negativa utan reflektion och dras ner i en spiral av oro och negativa beteenden. Jag roade mig med att på tåget hem se över kvällstidningarnas rubriker och hittade bara en med ett positivt budskap. Nu är det kanske inte deras sak att vara positiva, vad vet jag, men ändå. Fick mig en riktigt funderare vid vårt senaste styrelsemöte också. Vi brukar avsluta mötet med en utcheckning, en liten reflektion. Här framkom en mycket intressant reflektion över inflationsläget.  

Följande diskuterades, men först ett klargörande om att vi pratade om inflationen ur KPIF:s perspektiv. Här är förklaringen till skillnaden; KPI och KPIF är två olika mått på inflation som SCB beräknar. Konsumentprisindex (KPI) är mest känt, men det är KPIF som är det mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål. KPIF är ett kompletterande mått som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån. 

Personen som hade reflektionen hade gjort en annan jämförelse än den som man brukar göra. Om man ser på inflationen över rullande 12 månader så ger det ett resultat, MEN om man jämförde från årets början och fram till nu så får man ett helt annat resultat – ett mycket mer positivt resultat. Gjordes då jämförelsen med motsvarande period förra året, det vill säga från januari 2022 till augusti 2022, så har ser 2023 mycket bättre ut. Nu är jag inte vare sig ekonom eller kunnig inom området. Men magkänslan som vi fick när vi gick från mötet var betydligt mer positiv än den bild som jag skummade fram i kvällstidningarna. Summa summarum är att jag funderar på om vi gräver en grop åt oss själva, istället för att spana efter möjligheter som ger positiv energi och som leder oss framåt?

Vi på cmb ska under hösten ge dig som väljer att utveckla dig själv, dina medarbetare och ditt bolag positiv energi, kunskap och glädje i att ta nästa steg och vara i framkant av utvecklingen. Vi har en rad spännande aktiviteter som kommer att ge möjlighet till nya möten och ny evidensbaserad kunskap. Närmast den 7 september väntar ett cmb Fokus på temat logistik och logistiska flöden. Det är visserligen fullbokat, men det kommer att finnas möjlighet att se seminariet i efterhand på vår Youtube-kanal när helst du har lite tid över. Frukostarna har fått en ny veckodag, torsdag, den första torsdagen i månaden. Vi käkar frukost tillsammans och lyssnar till den senaste forskningen inom en rad olika ämnen kopplade till samhällsbyggande. Det finns även möjlighet att nätverka, bygga affärsrelationer och höra om andras projekt en gång i månaden. Det gör vi under cmb Kunskapslunch den tredje tisdagen i månaden, välkommen! 

Guldhuskvällen är en annan tillställning som ni inte får missa! Vi passar på att fylla 25 år, ja inte jag, utan cmb. Det firar vi samma kväll. Stefan Hyttfors (futurist) kommer att förgylla kvällen med sina framtidsspaningar. Vi brukar påminna om att säkra sin plats. I detta fall gäller det verkligen att göra det, vi har 120 platser. Anmälningslistan visar idag 72 anmälda. Så välkommen till en spännande höst, en höst med energi, glädje och förväntan.  

//Carina