Publicerad den 13 december 2019

Ledare: När tiden inte räcker till

Ledarskribent: Fredrik Johansson, Program Manager på NCC och ledamot i styrelsen.

Tiden rusar fram mot julhelgen. ”Allt” ska hända, levereras och ordnas, både på jobbet och hemma. Stressen är monumental och livlinan är tanken på att julhelgen ska skänka frid och tid för återhämtning – och kanske också reflektion. Vi är nog många som när en föreställning om att möta det nya året med nya krafter, nya idéer och få mer balans i livet.

När tillvaron sedan accelererar i början av januari stannar det vid just en from förhoppning. Som ledare har jag under många år också dragits med av det okuvliga tidvattnet bestående av ”leveranser”, beslut och åtaganden, där kombinationen av krävande jobb och närvarande familjeliv kan bli övermäktigt.
Så vad göra? Det finns ju fler ledarskapsteorier och livsfilosofier än dagar på året. För egen del har jag landat i ett par konkreta hörnstenar för ett hållbart ledarskap som ska kunna fungera över tiden och i den ständiga förändring som vi alla upplever.

Hörnstenarna är reflektion, återhämtning och delegering.

Att i vardagen göra plats för reflektion är grunden. Det får inte vänta till sommarsemestern eller julhelgen. Utan nya perspektiv och utan tid för eftertanke kommer inga lösningar eller idéer och därmed inte heller någon förändring av befintligt läge.
Många chefer hamnar i ett moment 22 där de inte ”hinner” ta sig tid att lösa de problem som orsakar den ständiga tidsbristen. Att ta sig tid till både egen reflektion och ibland även fri reflektion med kloka personer i omgivningen är en stark kombination.

Som ledare handlar det också om att både ta ansvar för sina medarbetares och sin egen återhämtning. Mogna och trygga ledare förstår att de är gjorda av samma virke som alla andra. Myten att man som chef ska tåla och orka mer är seglivad och är definitivt en fälla som allt för många tyvärr fastnar i. Jag tycker det är viktigt att både planera in, och ta de tillfällen som ges, till regelbunden återhämtning och träning.
Att våga delegera är också ett område – som om det sköts rätt – både kan ge mer tid åt chefen att göra rätt saker och ett tillfälle för medarbetarna att få mer stimulerande arbetsuppgifter och utvecklas i jobbet. En verksamhet som inte ständigt utvecklas kommer att försvinna, precis som chefer och medarbetare om de inte utvecklas på rätt sätt. Att kunna delegera kräver mod och kommunikation.

En bra chef använder majoriteten av arbetstiden åt att just kommunicera med andra. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs det reflektion, ork och tid. Så det är inte bara juletider, det är som alltid också förändringstider. Och i förändring, där vi rör oss från det invanda till något nytt okänt är tid för eftertanke och reflektion helt avgörande för att lyckas.När julen är firad och det årliga nyårslöftet ska formuleras adderas ofta ett nytt krävande mål som ”en svensk klassiker” eller Göteborgsvarvet.

Löftet kanske istället ska vara att avsätta en stund varje vecka i almanackan för egen reflektion?

 

God jul och gott nytt år!