![](https://www.cmb-chalmers.se/wp-content/uploads/2017/12/KUB_kontor_2.jpg)
Välkomna till CMB KUB arkitekter
– För oss är det viktigt att ha ett utbyte med andra i samhällsbyggnadssektorn och där har CMB en viktig funktion. Lednings- och managementfrågor är viktiga att diskutera och personligen får jag så gott som alltid flera nya uppslag efter att ha gått på någon av CMB:s aktiviteter.
KUB arkitekter startades av Peje Persson och två kollegor, Håkan Trygged och Karl-Axel Johannesson år 2001. Målet då var att inom fem år vara åtta anställda – en siffra som överträffades med råge.
– Vi vann tidigt ett antal arkitekttävlingar och fick intressanta projekt som gav ringar på vattnet, berättar Peje. Idag är vi 30 personer och vi arbetar framför allt inom fyra områden: utbildning, bostäder, kontor och industri.
Prisade
Det var efter uppdraget Skivfilterbyggnaden, Ryaverket för Gryaab AB, som kontoret fick ett lyft, ett projekt som bland annat år 2010 belönades med Sveriges Arkitekters Kasper Sahlin-pris. Huvuddelen av KUB:s verksamhet bedrivs i Västsverige och några projekt som pågår just nu är Humanisten vid Näckrosdammen och Lindholmens Tekniska Gymnasium.
Nätverket
Två områden som Peje tycker är intressanta att utveckla vidare i och med partnerskapet i CMB är BIM och avtal samt effektivitet och produktivitet.
– Hur vår ofta stressade bransch kan förenkla och förbättra processen inom samhällsbyggnad utan att slita ut medarbetare är en mycket viktig fråga. BIM och digitalisering har en enorm potential men det finns många utmaningar för att vi ska kunna växla ut den.
Hållbarhet viktigast
Vad gäller forskning anser Peje att olika aspekter på hållbarhet utifrån ett ledarskapsperspektiv är ett viktigt – om inte det viktigaste – området.
– Det kan kännas lite uttjatat, men i grunden handlar det om hur vi ska kunna rymmas och klara oss här på jorden. Vi måste se till helheten och sedan föra in det i vår vardag – både i vår yrkesroll och som privatpersoner. För oss som arbetar med samhällsbyggnad rör det sig om sådant som hur vi implementerar nya miljöstandarder, hur vi minskar miljöpåverkan vid nybyggnation, hur vi kan förbättra befintliga bestånd så att det blir mindre resurskrävande och samtidigt skapar socialt fungerande miljöer.