Juridiken i en digitaliserad byggbransch

Publicerad den 18 oktober 2017

Erik Kjaer, advokat och partner på MAQS advokatbyrå har praktisk erfarenhet av att avtalsreglera byggprojekt där BIM används. I oktober berättade han om sina erfarenheter på CMB:s Bygglunch.

Referat och presentation

Studenter behöver din kunskap

Publicerad den 17 oktober 2017

Kontakten mellan studenter och yrkesverksamma är en viktig del i många av Chalmers utbildningar. I kursen ”Kontraktsrelation i byggande” ingår ett projektarbete där studenterna ska intervjua yrkesverksamma för att få beskrivet hur det fungerar i verkligheten. Klicka nedan för att bjuda på din kunskap!

Jag vill gärna hjälpa till!

PBL ändras igen – men ökar det byggandet?

Publicerad den 16 oktober 2017

Plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF, har sedan den infördes 2011 ändrats 28 gånger. Den 1 juli i år var det åter dags att korrigera reglerna angående fler bygglovfria åtgärder och införandet av planeringsbesked. Chefsjuristen vid stadsbyggnadskontoret, Sven Boberg, redogjorde under CMB:s frukost i oktober för de nya lagändringarna och resonerar kring dess effekter.

Läs mer

Kunskapsutbyte om upphandling engagerar

Publicerad den 12 oktober 2017

”Upphandling för innovation och hållbarhet” var temat för CMB:s halvdagsseminarium den 10 oktober och det blev tydligt att detta ämne engagerar i branschen. Evenemangets 90 platser blev snabbt uppbokade och diskussionerna med de totalt 11 inbjudna forskarna var livliga.

Läs mer

Tre nya medlemmar i CMB:s studentråd

Publicerad den 9 oktober 2017

Välkomna till oss på CMB önskar vi till de tre nya studentrepresentanterna som just valts in i studentrådet: Ellen Brandt, Linnéa Lundblad och Nikolina Sekulic.

Läs mer

Evidensbaserad stadsutveckling

Publicerad den 4 oktober 2017

Förlitar sig branschen för mycket på subjektivt tyckande? Under CMB:s Bygglunch i september diskuterades hur vi blir bättre på att göra sådant som faktiskt har visat sig fungera. Medverkade gjorde Joakim Forsemalm, Radar arkitektur och planering, Paul Göransson, Urbanivation och Bostadsbolagets vd, Kicki Björklund.

Referat och prisbelönt poster

Ledare: CMB:s uppväxling en nödvändig anpassning

Publicerad den 29 september 2017

Peter  Hårte, biträdande affärsområdeschef, Bygg Norden på Peab är ny in i CMB:s styrelse. Läs om hans syn på det kommande styrelsearbetet, de viktigaste managementfrågorna och om CMB:s roll.

Läs mer

Sista chansen att bli mentor

Publicerad den 29 september 2017

I oktober startar CMB:s populära mentorprogram 2017/2018. I programmet följs en mentor med några års erfarenhet i ledande position i samhällsbyggnadsbranschen, och en masterstudent från DCPM, åt under ett knappt år. Genom gemensamma träffar med övriga mentorer i programmet och enskilda möten utbyter man erfarenheter och lär känna varandras vardag.

Jag vill veta mer

Forskning och innovation till praktisk nytta – hur lyckas vi?

Publicerad den 29 september 2017

Det är temat för CMB:s Strategidag 2017. Den 22 november träffas representanter från samhällsbyggnadssektorn, forskare och innovatörer på Chalmers teknikpark. Målet är att tillsammans definiera utmaningarna och hitta vägar för att göra forskningsresultat och innovationer till bättre business. Inbjudan kommer att skickas ut inom kort så håll utkik på webb, mejl och LinkedIn.

Läs mer

Framtidenkoncernen ny partner i CMB

Publicerad den 29 september 2017

Sedan tidigare har vi haft glädjen att ha Framtiden Byggutveckling med i vårt samarbete, men nu vidgas Göteborgs Stads engagemang i CMB genom att Framtidenkoncernen går in som partner – välkomna! En längre presentation av företaget kommer att publiceras på vår webb framöver.

Läs mer