CMB välkomnar ÅF

Publicerad den 16 februari 2018

Som partner i CMB ska ÅF arbeta för att gemensamt bygga lärande organisationer som fokuserar på verklig kundnytta.
”När vi klarar det kan samarbetet mellan beställare, projektör och entreprenör öka. Det leder till att ledtiderna och kostnaderna sjunker och kvaliteten höjs. Med kortare projekterings- och byggtider frigör vi dessutom tid som vi kan mobilisera in i nya projekt.”

Läs mer

CMB rekommenderar: konferens om BIM

Publicerad den 16 februari 2018

”Utblick med BIM Alliance 2018”
Digitaliseringen förändrar samhället i grunden och har stor betydelse för samhällsbyggandet. På BIM Alliance konferens i Stockholm  den 17 april lyfter man blicken och undersöker hur förändringsarbete kan bedrivas i samband med digitaliseringens effekter. Man tittar även på goda exempel här och nu och blickar framåt mot horisonten.

Mer info och anmälan

RISE-forskare om sociala indikatorer

Publicerad den 9 februari 2018

CMB:s frukostmöte den 2 februari gästades av Karl de Fine Licht, forskare vid RISE, som har studerat utbudet av beslutsstöd och även skissat på hur ett idealt verktyg för sociala indikatorer bör fungera.

Läs mer och se film

Nomineringen i full gång!

Publicerad den 25 januari 2018

Nu börjar de första förslagen på vem som är Sveriges bästa unga ledare inom samhällsbyggnad komma in. Är det just din chef, kollega eller projektledare som bör lyftas fram i år? Vinnaren prisas på Ledarskapsdagen 2018 den 25 april på Chalmers i Göteborg.

Fyll i webbformuläret senast 20 feb

BoStad 2021 – vad har vi lärt oss hittills?

Publicerad den 17 januari 2018

Tre lärdomar från projekt BoStad 2021. Professor Anders Svensson leder forskarteamet som följer processerna. Han berättar här om nuläget inför publicering av delrapport två som kommer inom kort.

Till film och presentation

Effektivare planprocess när byggherren gör detaljplanen?

Publicerad den 10 januari 2018

Att en detaljplan är byggherredriven innebär att en stor del av detaljplaneprocessen leds, styrs och genomförs av exploatören. Endast det lagstiftande myndighetsansvaret finns kvar i kommunen. I Härryda kommun testas nu denna modell med tre byggherredrivna detaljplaner. Denna satsning var temat på CMB:s Bygglunch i december.

Referat och presentation

Första breddningen för traineerna

Publicerad den 19 december 2017

På Wästbygg gör Johanna Jeppsson sin första breddningsperiod inom Framtidens Samhällsbyggare.
”Jag kommer att vara på Wästbygg i åtta veckor som arbetsledare i bostadsprojektet Nya Särö Centrum. I Särö får jag se projektet ur entreprenörens synvinkel och får ta del av det som händer på en byggarbetsplats”, berättar hon på företagets webb.

Läs mer på wastbygg.se

God jul och gott nytt jubileumsår

Publicerad den 18 december 2017

Nästa år blir ett speciellt år för då firar CMB 20 år! Det vill vi fira på olika sätt under hela året tillsammans med alla er som är engagerade i vårt starka nätverk. Vi kommer att göra både tillbakablickar och framtidsspaningar och lovar både fest och analyser. Men innan dess önskar vi er alla sköna och avkopplande helger så ses vi i 2018.

Läs mer

Ledare: Låt oss få ifrågasätta era gamla vanor!

Publicerad den 18 december 2017

”Det är lätt att skylla ifrån sig och falla tillbaka på ‘så har vi alltid gjort’. Det får mig att bli lite skrämd men främst ger det mig en extra push till att komma ut i arbetslivet och bli en del av förändringen. Kan vi inte bara utgå från de spelregler vi fått och se möjligheterna istället för begränsningarna?”

Läs hela Felicia Stockenbergs ledare

71 partnerföretag i CMB

Publicerad den 18 december 2017

Wow, nu har vi sprängt 70-gränsen! Så här innan årsskiftet välkomnar vi ÅF, Länsstyrelsen, Lokalförvaltningen, Framtiden och KUB arkitekter välkomna in i gänget. De två senare presenteras i mer i detta nyhetsbrev. Övriga kommer att lyftas fram på webben och i kommande nyhetsbrev.

Läs mer